„24 часа“ взимали пари от КТБ, за да хвалят банката

Съществуването на поръчкова журналистика  не е новина.  Информацията за  кредитиране на медии чрез търговски дружества – длъжници на КТБ очерта контурите на широк кръг финансово зависими от банката медии. За съжаление зависимостите са се създавали не само чрез  известното пряко или косвено финансиране. Продължаваме да научаваме за  форми, в които медиите са се отдавали за ползване и са манипулирали аудиторията си, пишат nellyo.wordpress.com

През 2014 г. 24 часа публикува  интервю на Любомир Денев, член на борда на КТБ,  в което сигналите за банката се наричат абсурдни клеветнически твърдения, отрича се финансирането на България без цензура  от КТБ и се призовава прокуратурата да си свърши работата.   

Две години по-късно се оказва, че въпросното интервю  е   адверториал “в изпълнение на  рамков договор между Вестникарска група България и КТБ за рекламно-информационно обслужване на дейността на КТБ   през 2014 година”.  Това научаваме от отговор на главния  редактор на 24 часа Борислав  Зюмбюлев до съда, огласено от Протестна мрежа.  В писмото се твърди, че интервюто  било форма на реклама,  адверториал,  предмет на информационно обслужване, хибрид между реклама и вестникарски текст:  “Става дума за форма на реклама и отговорността за нейното съдържание е изцяло на възложителя.”

Не е имало никакви указания, че агресивната защита на  КТБ в 24 часа е реклама.  Според Зюмбюлев липсата на посочен автор била указанието за читателите, че става дума за  адверториал. Информация по възлагане, казва  главният редактор – и   24 часа не носи никаква отговорност.

Поредната иновация:  живеем в  голям български адверториал, в  информация по възлагане.

Въпросът  може ли да има медии – свободни демократични медии  – в държава без върховенство на закона е риторичен.  Едва разпадът в отношенията Василев – Пеевски позволява да се погледне отвъд привидността – и то  частично, заради обвързаностите по върховете, които препречват всеки опит да се говори за срастването на медии и власт.   Цветан Василев говори в интервютата си от Сърбия колко важна била истината, но засега е в режим “имам доказателства”,  което  означава, че може да ги предостави, а може и да не ги предостави.

В  какъв адверториал сме сега и колко дълго ще продължава той  трябва да не зависи от желанията на отделни лица – и ще бъде точно така, когато  гражданите си върнат превзетата  държава.

Репутацията на медията, обслужваща пеевските кметове на ГЕРБ и персонално корпулентния бизнесдепутат, както и банкянския дядо,  която уж се води на Венелина Гочева, от години е със сринат авторитет сред читателите и пример за поръчкова джурналистика. Единствено старият навик от зората на демокрацията може да доведе до объркване и някой по невнимание да си купи вестничето, което вече е по-известено като „24 фаса“ на „Булгартъпак“, имайки  предвид бизнеса на Пеевски с цигари.

Завидна езикова култура, възпитание и етикет демонстрира главният редактор на хартията с фамилия на цвете  -Борислав Зюмбюлев. Сайтът АФЕРА публикува кореспонденция му с читател, изпратена до медията:

…“вчера след като прочетох статията СКАНДАЛ! „24 ЧАСА“ /КОЙ/ ЦЕНЗУРИРАХА И СПРЯХА ИНТЕРВЮ НА ШЕФА НА БЮРОТО ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СРС БОЙКО РАШКОВ ЗА „АФЕРАТА ГЕОРГИ ГАТЕВ“!, написах мейл до главният редактор на 24 часа, с копие до неговите заместници.

Досега не съм проявявал и изразявал гражданската си позиция по този начин, но вече и на мен ми писна, а и смятам, че трябва да се бият през устата всички подлизурковци и гъзолизци, особено тези, които имат медийна власт и определят общественото мнение…

Та ето и кореспонденцията ми с това – лале ли е зюмбюл, ли е….Просто да му видите културата…

Поздрави и успех:

На 10 август 2017 г., 14:26, konstantin stoitsov написа:

„Браво“ на свободата на словото в подопечната ви медия,

със спирането на статията с Б. Рашков доказахте че сте нечии подлоги.

Понеже това е разбирането Ви за демокрация, аз си махам си абонамента.

Продажници,

пожелавам ви винаги да сте с изплезен език пред нечий задник….

Без поздрави…

From: Borislav Zumbulev

To:

Sent: Thursday, August 10, 2017 6:59 PM

Subject: Re: Свобода на словото??? „неЗАВИСИМА“ журналистика????

Глупако, като гледам какъв цървул си едва ли имаш пари за абонамент за нашия вестник. Пожелавам ви всичко добро, четете си медиапул и си ебете путката майчина

  • konkisto@yahoo.com>
  • Today at 7:31 AM

To•        Borislav Zumbulev

Message body

Ех че хубав изказ….

точно като на Главен редактор – интелигентен, възпитан, ерудиран,

Дори и да не съм прав, не смятам че заслужавам тези обиди и то най малко от Вас….

Спокойно можете да се засрамите….

Константин Стоицов“