75-годишен бургазлия тръгва на 130-километров поход

Въпреки силно нарушеното зрение и операцията на аортата, която му е направена наскоро, Коста Янков ще измине разстоянието от двореца във Велики Преслав до Ахелой

75-годишен бургазлия тръгва на 130-километров поход. Въпреки силно нарушеното зрение и операцията на аортата, която му е направена наскоро, Коста Янков ще измине разстоянието от двореца във Велики Преслав до Ахелой, където на 20 август ще са тържествата за 1100-годишнината от битката на Симеон Велики. Маратонци ще преминат 130 км от двореца във Велики Преслав до Ахелой.

Коста Янков сподели пред камерата на Канал 0, че походът не е лесен. Той призова водачите да пазят живота на маратонците на пътя.

Те ще потеглят на 19 август в 13 часа по маршрут през Смядово, Руен и Каблешково до Ахелой.

Бургазлията вече почти 60 години обикаля планините. Преди 20 години той получил проблем с очите и въпреки силно нарушеното зрение, не се спира и продължава с тежките преходи.

Дядо Коста не е вегегарианец, но не яде много месо. Основната му храна е слънчоглед, плодове и зеленчуци. Повече си позволява да похапне на вечеря. Избягва солта и захарта. Наскоро е претърпял операция на аортата, което е типичен проблем на маратонците. Често от прегряване на кръвта тази основна артерия се пренатоварва и създава проблем. След операцията обаче той не губи време и отново е по пътеките на родината.