Бургазлийка съди България заради министър Ангелкова?

Държавата ни тегли по една майна, каза Грета Аспарухова, която от няколко месеца зове министъра на туризма и премиера плажовете да станат достъпни

Младата бургазлийка Грета Аспарухова ще съди държавата за дискриминация. Цяло лято тя се бори с институциите, за да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да ходят на плаж.

Държавата ни тегли по една майна, каза Грета пред камерата на бТВ, след като стана ясно, че от Министерството на туризма няма кой да отговаря на неудобните й въпроси.

Уморена да зависи от други хора, за да се радва на морето, тя ще съди държавата.

Държавата прекали с всичко, с това да ограничава хората с увреждания, ние имаме конституционното право да бъдем навън, да стъпваме на плажа, да стъпваме на улицата. На 99% на хората това право им е отнето. Нито могат да излязат от домовете си, нито да стъпят на улицата, а плажът е мираж”, каза младата жена.

На централния плаж в Бургас пътека води до частен плаж, шатрите са само за гости на близкия хотел. Другата спира по средата на пясъка.

В края на лятото на Северния плаж в Бургас се забелязват нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, макар и неизползваема.

Близо до пътеката е поставен един чадър, запазен за хора в неравностойно положение. Осигурени шезлонги няма.

„Някой е решил и е забол един чадър в нищото. Как да се стигне до този чадър?!… Това е проформа нещо си, но не е достъпност и е абсурдно, даже е подигравка“, коментира Грета Аспарухова.

В другия край на плажа, близо до паркинга, от някогашната дървена скара няма и следа. Останали са счупени бетонни плочи.

Спасителят Петър Петров разказва, че човек с увреждания не може сам да мине оттам. Ако пита за придружител, той отива и му помага.

В Поморие, посещавано от много хора с увреждания заради балнеосанаториумите, достъп до плажа за тях също няма.

Някои от концесионерите мислят, че са направили плажовете достъпни, но това не е така.

Достъпност е да мога аз сама от мястото, където започва пясъкът, да се кача на рампа, да стигна до мястото със шезлонг без проблем, да имам достъп до тоалетна”, каза Грета.

Концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров заяви, че зависи от терена на съответния плаж и не би трябвало да представлява трудност, но все пак е въпрос на лична преценка.

На един от гръцките плажове въпросът е уреден, като освен табела с указания на български, има специална количка за инвалиди.

Тя е пластмасова, пригодена хората да бъдат на плажа и дори да влизат във водата. Всичко е абсолютно безплатно и направено така, че нуждаещите се да могат да се придвижат спокойно и напълно сами без помощта на спасител или някой друг, който да ги придружава.

Държавата-мащеха се опитва да изгони от България дори патриоти като Грета. Тя ще осъди своята страна заради министъра на туризма Николина Ангелкова и премиера Бойко Борисов, които нямат време, нито кураж да отговорят на отворените й писма.

Грета не воюва срещу тях за постове и лични облаги. Тя иска правата на хората с увреждания да не бъдат потъпквани и те да не са затворници в собствените си домове, а да могат да се разхождат, да ходят на плаж. Гърция дори мисли повече за правата на българите, отколкото България. Там на хора като Ангелкова е осигурена специална количка и инструкции на български. Държавата ни мащеха обаче е теглила по една и на Грета, и на всеки нашенец, решил да живее нормално. Затова аз се моля младата бургазлийка да осъди България и дано накрая Ангелкова и Бойко да се сетят, че е време да подадат оставка!