„Наглите” се възраждат?

Похитителите на Адриан са хора със солиден криминален опит, коментира психологът Тодор Тодоров

Зад отвличането на Адриан Златков стои организирана престъпна група от хора със солиден криминален опит. Това заяви пред камерата на бТВ психологът Тодор Тодоров. Той е работил по бандата на „Наглите”.

За да се спаси човекът, се плащат парите, това е грозната истина, каза Иван Киров. Той е водил преговорите с похитителите на баща си. Бизнесменът Киро Киров бе отвлечен, след като слиза от автомобила си. Бандата на „Наглите” го държи 17 дни в плен.

„Похитителите се свързаха на втория ден да поискат откуп. Дотогава не вярвах, че става въпрос за отвличане.”, добавя Иван Киров.

Още не е ясна целта за отвличането на 25-годишния Адриан – дали е отмъщение, или за откуп.

При всички случаи обаче престъплението е изключително прецизно планирано, казва психологът, работил за разкриването на „Наглите”.

„Хората, които се занимават с този род престъпления, имат сериозен криминален опит преди това. Всеки има различен криминален опит, за да изпълнява съответната задача добре”, обяснява Тодоров.

Според него, ако престъпниците са новосформирана група и случаят приключи успешно, твърде вероятно е те да продължат с този бизнес.

„Апетитът идва с яденето и след това ще продължат”, посочва психологът.

Друга хипотеза е, че „Наглите” се възраждат. През 2009 г. за зверствата бяха арестувани 25-ма. Едва четирима от тях получиха ефективни присъди. Другите са на свобода.

„Аз си мисля, че групата е била по-голяма от осъдените. Имало е хора, които са дошли от чужбина, един от тях ми каза, че е минал 2000 км заради мен”, отбеляза Киро Киров, който стана жертва на отвличане.

„Не мисля, че се възраждат някакви престъпници. Те просто продължават със своя рецидив”, коментира Тодоров.

Жертвите, техните близки и психолозите подчертават, че е изключително важно в тези случаи да се работи с полицията, защото всяко своеволие може да бъде фатално.