Асен Йорданов, Биволъ: Работата по „Азербайджанската перачница“ продължава

Тази фирма, за която Митрев твърди, че е извършвала огромни инфраструктурни проекти – хидроинженерни, в Азербайджан е регистрирана с капитал 10 лева на адрес в Баку, в една квартира, в която има регистрирани още седем такива фирми с капитал 10 лева, без да може да бъде намерена някаква следа относно някаква сериозна тяхна  дейност, извършвана на територията на Азербайджан

„Прокуратурата трябва да реагира по този начин – трябва да извърши проверка, разбира се, въпреки че няма никакви обвинения срещу Калин Митрев. Тя трябва да провери дали има нарушение на българското законодателство“. Така коментара в ефира на „Хоризонт“ – БНР журналистът Асен Йорданов азербайджанската афера за пране на пари. Биволъ е част от международния журналистически консорциум, публикувал факти за така наречената “Азербайджанска перачница“ – мащабни плащания от страна на Азербайджан към европейски политици в опит да се подобри имиджа на страната и на президента Илхам Алиев.

Тук въпросът е по-различен, разбира се, тук не става въпрос и ние не отправяме обвинения, че Митрев е нарушил българското законодателство, ние просто споменаваме факти и обстоятелства, че той е получавал средства от четири фантомни офшорни организации – фирми, които са кухи, без дейност и чрез които са изпращани пари едновременно на много международни субекти – авторитетни личности организации, които в същото време са правили сериозна реклама на режима в Азербайджан и то събитията, рекламите съвпадат във времето направените преводи.

По отношение на материалите, които журналистите от “Бивол“ могат да предоставят на разследващите у нас, Йорданов отбеляза: 

Ние всичко, което сме готови да предоставим, сме го публикували – това, което допълнително бихме могли да предоставим, ще съгласуваме с нашите международни партньори, тъй като разследването не е само наше. Ние сме само партньори в този екип и голяма част от нещата – част от документите, проверките, разговорите са направени от нашите партньори в Азербайджан и в други държави в Европа.

Според Асен Йорданов фактът, че, когато е получавал средствата от Азербайджан, Митрев не е бил представител в ЕБВР, няма особено значение.

Това нещо няма никакво значение – дали е бил в европейската банка или не бил няма абсолютно никаква връзка с обстоятелствата по разследването. Тук обстоятелствата, които ние споменаваме, сами по себе си будят съмнение относно произхода на тези пари и защо ги е получавал – няма значение дали е бил в банката или не е бил в банката, но той е получавал пари от тези “черни каси“ – фантомни офшорни фирми, а не от фирмата, която той твърди че е извършил консултантските услуги.

Йорданов подчерта, че главната отговорност е на азербайджанските власти – прокуратура, служби за сигурност, които трябва да проведат разследване и да установят фактите. Журналистът обаче отбеляза, че олигархичните кръгове и обвързаности, които властват в Азербайджан, не са основание да се очаква особено задълбочено местно разследване по случая. 

Журналистическият консорциум ще продължи да работи, допълни Асен Йорданов.

Тази фирма, за която Митрев твърди, че е извършвала огромни инфраструктурни проекти – хидроинженерни, в Азербайджан е регистрирана с капитал 10 лева на адрес в Баку, в една квартира, в която има регистрирани още седем такива фирми с капитал 10 лева, без да може да бъде намерена някаква следа относно някаква сериозна тяхна  дейност, извършвана на територията на Азербайджан.

Фактът, че в една и съща квартира са регистрирани примерно две-три фирми, говори сам по себе си, че самото същество на тези фирми би могло да бъде поставено под съмнение.

Разбира се, азербайджанската прокуратура едва ли ще се заеме с разследване на цялата тази схема, имайки предвид тесните корупционни обвързаности и олигархичният модел, който в момента съществува в азербайджанското общество. Но, така или иначе, мога да кажа, че международни екип от журналисти ще продължи да изследва и да разследва цялата тази тъмна схема.Това, което ние сме направили, можем да го подкрепим с документи – документите са налице, че Калин Митрев е получавал тези суми, самият той не го отрича. Оттук нататък вече има и по-сериозни структури, аз се надявам – и финансови служби и институции, които могат да проверяват съответните факти и обстоятелства. Но така или иначе няма да се спре дотук, коментира Йорданов.

Цялото интервю можете да чуете от ТУК.