Българските деца се хранят с храни по-скъпи до 107 % над европейските …

Доклад на Българската агенция по безопасност на храните, който сравнява качеството и цените на българските хранителни продукти и техните аналози показва, че българските деца се хранят с храни по-скъпи до 107 % над европейските …

„Българските деца заслужават качествена и евтина храна“, категорична е народният представител от „БСП за България“ Кристина Сидорова по време на парламентарен контрол към министъра на земеделието Румен Порожанов. Сидорова обясни, че през месец юни са излезли резултатите от извършен анализ на Българската агенция по безопасност на храните, който сравнява качеството и цените на българските хранителни продукти и техните аналози. „Констатирани бяха редица различия, като изключително тревожни са данните, касаещи детските храни“, допълни тя.

Като пример посочи детски пюрета на една и съща марка, продавани на български и европейския пазар, които имат разлика в съдържанието на продуктите в тях.

„Няма нужда да уточнявам, че по-некачествените храни са на българския пазар. Още по-фрапираща и будеща недоумение е огромната разлика в цените на българските и европейските пюрета – между 90% и 107% по-високи цени плащат бъдещите майки“, каза още народният представител, цитиран от 19min.bg.

Тя попита министъра на земеделието какви конкретни мерки ще бъдат предприети, защото реални действия няма, имайки предвид, че докладът е известен вече почти 3 месеца.

Както казваше Алеко –Европейци сме ний, ама все не сме дотам!…

Свободен автор – Философът