Валери Симеонов: Държавата няма нужда от „Слънчев бряг“ АД

Преди малко приключи пресконференцията на Валери Симеонов в сградата на Областна управа в Бургас. Там се проведе и кръгла маса, в която участваха вицепремиерът Симеонов, областният управител Вълчо Чолаков, черноморските кметове (някои чрез свои представители), шефът на ОДП-Бургас, НАП, митници, РИОСВ, РДНСК. На форума бяха обсъждани въпроси, свързани с приключващия туристически сезон.
 
Валери Симеонов направи обстоен обзор на работата си през сезона, представи данни от институциите към изпълнителната власт в цифри. Изрази неудовлетворение от постановленията на Бургаския административен съд. С тях се отменят наложените дисциплиниращи административни мерки от НАП за затваряне на обекти-закононарушители, които след това се потвърждават като правилно установени и наложени при обжалване пред Върховния административен съд.
 
Вицепремиерът сподели, че предстоят законодателни инициативи, свързани с преместваемите обекти в националните курорти и ще настоява за тяхното премахване от плажовете, без това да засяга задължителните спасителни вишки, медицински пунктове и обекти за отдаване под наем на съоръжения за водни спортове.
 
„След многобройните проверки по Черноморието през туристическия сезон е отчетен ръст в приходите към държавата. Наложени са глоби и санкции. Борбата с шума има ефект, но не съм напълно задоволен от резултатите, има какво още да се желае. Доволен съм от работата на контролните органи и МВР.“, заяви Симеонов.
 
Една от промените, за които ще настоява заместник министър-председателят пред министерския съвет, е ликвидирането на акционерното дружество „Слънчев бряг“ АД или прехвърлянето на инфраструктурата му за управление от Община Несебър.
 
„Приходите, които отчита към държавата са нищожни, комплексът е зает от преместваеми обекти, които не плащат на никого. Те са на хора от подземния свят – Слънца, Козели…“, каза Симеонов.
Относно задочния му спор с хотелиерката Елена Иванова, той отсече, че сигналът, който е изпратил до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекцията за национален строителен контрол за незаконосъобразно изградени и ползвани атракционни съоръжения и обекти на територията на хотел „Империал“ и хотел „Амфора“ в комплекс Слънчев бряг, община Несебър, е бил потвърден в пълнота след извършените проверки. Елена Иванова е завзела от дюните, като някои от тях са изравнени.