ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП се разбраха кои да кадруват в съдЕБНАТА система до 2022-ра

Според Марешки задкулисни игри опорочиха избора на новите членове на ВСС

Днес станаха ясни хората, които ще кадруват в съдебната система до 2022 година или иначе казано – новият състав на ВСС. Депутатите избраха 11-те членове в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Обективен прочит показва, че нямаше особени изненади и беше спазена предварителната договорка за формула 4:3:2:2, съобщава BiTelevision. От ГЕРБ получават четири места, БСП – три, а ДПС и „Обединени патриоти“ по две места, от “Воля“ не успяха да вземат място, а за първи път парламентът избра членове на съвета с квалифицирано мнозинство.

И ако за Цветан Цветанов изборът е бил максимално прозрачен, то за Веселин Марешки дискусията в парламента не е била достатъчна, а кандидатите били непознати за широката аудитория.

Марешки смята, че изборът бил предрешен. Задкулисни игри опорочавали избора, категорично заяви лидерът на „Воля“.

А ето и новите във ВСС – в съдийската колегия влизат Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. В Прокурорска колегия избрани са Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова.

От парламентарната трибуна Марешки каза, че в различни печатни издания са излагани съмнения относно законността на решенията на някои представените кандидати по определени дала с обществен интерес и зависимостта им от определени организации.

В обществеността се прокрадва мнение, че за членове на ВСС ще бъдат избрани послушни магистрати – проекция на различни тайни кръгове и организации, добавя лидерът на „Воля“.

Договорката за формулата 4:3:2:2 показва каква опозиция имаме. Както казва психологът Еленко Ангелов в ПАРЛАМ(А)ента всичко е парлама – карат се уж, но задкулисно си играят игрички. Това е поредното доказателство, че моделът на управление е тотално сбъркан. На България не й трябва да е ПАРЛАМ(А)ентарна република, а народна! По важните въпроси както това дали държавата да взема заеми, за да има повече за крадене или дали да сме в НАТО, т.е. врагове на Русия, решенията трябва да се вземат не от онези в парламента, а от гражданите. Не е нужно те да се редят на опашки, за да гласуват. Референумите може да се провеждат електронно или мобилно, т.е. да се гласува с SMS.