Държавата по брутален път изземва частен актив

Това, което икономическият министър Караниколов прави, е брутален път и начин за изземане на частен актив. Това заяви в предаването „Просто Диков” журналистът Мирослав Иванов.

Едва ли има по-брутален опит за намеса на държавата в частния бизнес от този с фирмите „ЕМКО“ и Дунарит. При това, те са изключително печеливши фирми.

Министерството на икономиката сега ще се чуди дали да вземе парите на „Дунарит”, с които погасява дълга си. В зависимост от действията на държавата  ще разберем дали са били чисти намеренията й.

Ако офшорката „Виафот Лимитед” придобие вземане от „Дунарит”, държавата трябва да се поинтересува каква е тази фирма. Не знам да е правена проверка.

Държавата трябваше да отиде да преговаря с „Виафот Лимитед” да откупи „Дунарит”. Това не се направи заради активите на КТБ. Те ще отидат в една офшорка, която няма да разберем чии са нейните собственици.

 

Ако държавата искаше да влезе в „Дунарит” да го оздравява, можеше да направи същото с БТК. Държавата през синдиците можеше да бъде собственик на 76% от БТК. Разделените честоти са част от националната сигурност, както военните заводи. Сега аз не знам кой е собственик на БТК. Едва ли някой знае.

снимка: bitelevision.com

Свободен автор – Философът