Има ли по-корумпирана партия от ГЕРБ

Всеки втори счита управляващата политическа формация за корумпирана

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Това е изводът от проучване на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения.

Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП, съобщава Нова телевизия. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище. Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ – 37%, БСП – 26%, и двете – 17%.

Данните са от национален, представителен за пълнолетното население, телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на трети и четвърти септември.

В началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, сочи анализът на „Галъп”. Ключов се очертава да бъде дебатът за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган. Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите – т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от избирателите – съответно до 70% и 84%. Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез “доброволни“ дарения, обобщават от агенцията.

Според 70% от пълнолетните българи КТБ е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.