Канализацията на Ахтопол замърсява морето, глобиха Община Царево

В морето се изливат битово-фекални води

За втора поредна година Екоинспекцията в Бургас състави акт на Община Царево, заради заустената в морето мръсна канализация на Ахтопол. Законът за чистотата на морските води, приет през 2015 година, забранява изхвърлянето на непречистени води, а Ахтопол все още няма пречиствателна станция, съобщава БНТ.

Инспекторите от РИОСВ и Басейнова дирекция пристигнали в Ахтопол след получен сигнал от Сдружение „Граждански блок“, че в морето се изливат битово-фекални води.

„РИОСВ-Бургас всяка година налага наказателни постановления на Община Царево във връзка с това, че общината зауства без пречиствателна станция тези битово-фекални води“, каза пред камерата на националнта телевизия директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

По време на проверката станало ясно, че Община Царево има проект за пречиствателна станция, но ограниченията на европрограмата за населени места над 10 хиляди жители ги лишавало от финансиране. От РИОСВ потвърдиха, че от следващата година Ахтопол ще получи помощ.

„От министреството ще бъдат подпомогнати по-малките общини за изграждане на пречиствателни станции. Общината има отредено място за такава пречиствателна станция“, заяви Зинка Стойкова от РИОСВ-Бургас.

В момента тръбата е заустена на близо километър извън Ахтопол, като теченията отнасят мръсните води навътре в морето. Анализите са потвърдили, че водата на плажа в града е чиста и е в нормите.