Корупцията е превърната в модел на национално поведение

Най-голямото престъпление на управляващите е, че промениха начина ни на мислене, превръщайки корупцията във форма на съществуване с фалшива и опасна сигурност

Крадем ток и вода, не плащаме данъци, нарушаваме правилата за движение, не внасяме осигуровки, вършим престъпления, клеветим, доносничим, купуваме дипломи, изсичаме горите или ги палим, скалъпяваме симулативни процеси, ЗАЩОТО ЗНАЕМ, че има на кого да платим, за да си спестим отговорността – административна, гражданска, наказателна. Тази действителност създава сигурност и е удобна. Бедността и липсата на перспектива за промяна на стандарта превръщат корупцията в модел на национално поведение. Така ще оцелеем, ще изпреварим по-некадърния, ще си създадем самочувствие и перспектива за развитие. А когато се доберем и до властта, вече се определяме като богоподобни.

28 години наблюдаваме как хора с посредствени възможности се учат на политика на наш гръб. Знам, че промяната започва в мислите ни и пътят е дълъг и труден, но ако закърмим децата с ценности, които ще създадат различни хора /каквито ние сме били някога/, може би ще направим първата стъпка. Няма да сме всички, а единици. Ще е бавно и понякога разочароващо, но е нужна онази възрожденска лудост -надежда и обич към отечеството, за да се започне.

Сигурна съм, че за много хора думите ми звучат наивно и глуповато, но също така знам че има инакомислещи, които не желаят повече да живеят така. Най важно е да си отговорим, защо искаме промяна – заради себе си и своя просперитет или за всички. Важното е да направим разграничение между своята и истинската справедливост, да спазваме законите, за да изискваме същото и от другите.Много е трудно да постигнем промяната в себе си, но именно тя ще ни направи справедливо сурови и безпощадни, за да накажем виновниците, и мъдри, за да сътворим ново законодателство, в чиято основа мерило ще е справедливостта. И вместо мен друг ще бъде съдия,защото е по-способен и почтен, но аз ще приема това не с гняв, а с доверие и сигурност, че правото ще бъде в добри ръце. Или простичко казано – нека ни водят онези, които могат и знаят повече, а когато пресекат границата на справедливостта, ние ще сме там!
Как да се случи? Със загърбване на личните противоречия, глупавите конфликти, егото. С обединение и правилен избор на тези, на които НИЕ ще дадем власт със създаване на законодателни възможности да ги контролираме и освобождаваме, когато нарушат закона.

Румяна Ченалова