Можем ли да си позволим еврото като национална валута и колко ще ни струва

И да се разберем – Юнкер не ни кани в еврозоната, защото сме много хубави, а защото природни ресурси като водата ни, например, още не са усвоени изцяло

Еврозоната облекчава и гарантира износа на капитали у нас – тъкмо тези гаранции трябват на транснационалните монополи, за да доопоскат, каквото не успяват в момента. Еврозоната бетонира завинаги България като брюкселска източна колония, която освен ключово географско положение има природни ресурси, относително съхранена природа и евтина работна ръка. Прекалено евтина, за да е квалифицирана, но това е друг разговор.

Еврозоната ще оскъпи живота ни средно с около 40% – това е много. Ако сега харчите 50 лева на влизане в магазин за продукти, които ви стигат за 2 дни, то тогава с 50 евро ще можете да влизате само за едно кафе и кроасан в сладкарницата. Сандвичите ще са по 5-10-25 евро, а сметките за ток и парно ще се изчисляват по следната схема – не 100 делено на 2,4 или 5, колкото го определят курса към лева, при закриването на националната ни парична единица. А ще изчисляват така: 100 лева сметка за парно директно в евро, или 100 евро /сегашни 196 лева/, умножени по 40% среден коефициент на поскъпване. Т.е. по груби сметки – ако плащате сега 100 лева за парно, като въведат еврото, честитките от вече изцяло частната топлофикация, каквато ще стане още на следващия ден след влизането ни в евродупката, ще идват така: 100 евро плюс 40 евро, равно на 140 евро -277,9 евро по днешния курс.
Честито на печелившите!

Със заплатите обаче аритметиката ще е друга. Ако взимате 800 лева днес, с еврото заплатата ви ще падне на 400 евро, минус 40%, равно на 240 евро. Пенсиите си изчислявайте сами. С тази сметка искам да кажа едно, че обедняването на народа няма да е с 40%, а в няколко пъти, защото стоките в евро няма да се съобразяват с някакъв референтен курс на валутата, а с пазарните частни апетити.
Важно е да запомните едно, че с 200-300 евро няма да можете да си плащате сметките и да оцелявате в месеца. Ще ви се наложи да работите на 2 и повече места, за да докарате бюджета си до 1000 евро в месеца, пари с които ще мизерствате, няма да можете да се лекувате, няма да можете да отделяте пари за черни дни. Ще работите на 2 или 3 места за по няколко часа, което означава, че ще деградирате като специалист, защото няма да можете да работите по специалността си, нито пък да придобивате нова квалификация. Няколко години от това изтощително търчане от едно на друго място ще ви отнемат не само от жизнената енергия, но и ще ви курдисат в по-ниска категория работна сила. Там, където няма как да растете и да получавате повече пари. 

Някой плаща разликата при парична реформа и това винаги е народът. Спомнете си деноминацията на лева през 1998 г. и рязкото поскъпване на комуналните услуги. Именно с деноминацията на лева тогава, сметките на парното хввъркнаха 10 и повече пъти, докато средната заплата в София оставаше около 350-500 лева.

Никога, ама никога не вярвайте, че Борисов ще ви компенсира. И да иска, той няма лостовете да го направи – по-голяма част от икономиката вече е частна. Работодателите ви са частници и минаването към еврото ще ги стресира дотам, че първо ще вдигнат цените, второ ще уволнят 50-70% от служителите и работниците си адхок и трето, на останалите ще намалят заплатите по схемата – работа за 4 часа струва 250 евро.Ако искаш!

В държавната администрация кошмарът ще е още по-голям, защото веднага ще се развикат, че е твърде раздута и ще я съкратят с 3/4-ти. Тези хора, къде ще идат да работят? В чужбина? Не, остават тук като безработни, увиснали на социални помощи, които ще са готови и за 100 евро да се хванат някъде на работа.

Правете си сметката отсега, защо НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАМЕ в Еврозоната им. И влезем ли веднъж, когато някога ЕС се разпадне, ние не просто ще трябва да съживим лева, който сега безхаберно убиваме, а ще трябва да строим наново страната си, икономиката си и селското стопанство. Децата ни ще са роби на капитала, тежко им и горко. Нашите днешни тъпи решения, те ще ги плащат с пот, кръв и мизерия.

Затова, преди да влизаме в Еврозоната и да разширяваме присъствието на НАТО, трябва да сме наясно с едно: адептите на пазарните безобразия и парични реформи преди да бъдат пускани по телевизорите, задължително трябва да бъдат накарани да сметнат колко ще ни излезе и можем ли да си позволим еврото като национална валута.

 

Нора Стоичкова