Пет български партии със най-яростна анти-западна насоченост

Доклад на Европейския съвет за външна политика разкри 30-те най-яростни анти-западни партии в ЕС. Сред тях са пет български партии, а списъкът се оглавява от ”Атака”.

От всички 252 партии представени в 28-те национални парламента и в Европейския парламент, оценени са 181 партии от 22 страни. Оценката е според тяхната подкрепа за – или в опозиция на – западния либерален модел, дефиниран като подкрепа за либерализма, секуларизма, ЕС, европейската архитектура за сигурност, свободната търговия, глобализацията и трансатлантическите взаимоотношения.

Ядрото на твърдо анти-западните партии е от 30 партии. Начело или №1 е българската „Атака“, коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната.

„Всички партии в тази група подкрепят поддържането на близки отношения между тяхната страна и Русия, противопоставят се на санкциите срещу Русия или имат партийни връзки с руския режим. Те искат да разрушат европейската система за сигурност, основаваща се върху партньорството между НАТО и ЕС, в полза на система, която би била в синхрон с руските интереси“, пише още в доклада.

Освен „Атака“ в тази група е и „Патриотичен фронт“ също пръв съюзник на ГЕРБ в управлението, както и  БСП, АБВ, и „Презареди България“. Най-шокиращо общото заключение в доклада е, че в пет държави- Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия, общата партийна система клони към анти-западни позиции.

Това на практика означава, че нямаме никакъв шанс да се придвижим към Шенген и еврозоната, въпреки оптимизма на управляващите.

колаж: Свободен човек

Свободен автор – Философът