Преди два века България е била страната с най-много столетници в света

Следосвобожденска България е била страната с най-много столетници на глава от населението. Разликата с останалите европейски страни е била в пъти повече.
Според идследването на д-р Ш. Видал, най-много столетници е имало в балканските страни, на второ място са латинските страни, и накрая англо-саксонските. Статистиката по-долу е публикувана чак през 1912 г., в навечерието на І Световна война от Имперската служба за хигиена в Берлин: Тогава броят на живелите столетници е както следва :

1. България… 3883 столетници/ centenaires (или 1/1ooo от общия брой на населението)
2. Румъния – 1074
3. Сърбия – 573
4. Испания – 410
5. Франция – 313
6. Италия – 197
7. Австро-Унгария – 113
8. Англия – 92
9. Русия – 89
10. Германия – 76
11. Швейцария – 9

Едно от тогавашните обяснения на драстичната разлика е правосравието. И по-точно постите, които жителите на балканските страни са били подложени или са били доброволно спазвани от поданиците.
От 365 дни християните на балканите са постели цели 200. Една част от тях-пълно възсържание от месни продукти, останалата – само от млечни храни и яйца.
Това обаче езва ли е издържана теза, тъй като днес в България и Румъния консумацията на месо е сред най-ниските в света, а двете страни от челници са на опашката по брой на дълголетници на глава от населението.
По скоро некачествените храни са обяснение за обрата. Все пак, едва ли са много страните по света, в които сиренето се прави от тебешир и растителни мазнини, а саламите и каймите от соя и отпадъци…
Парадокс- но вече има цяла серия от сигнали, за неразложили се с години трупове на мъртъвци у нас, което се обяснява с храните-менте. Доказателство за това има в изследване на швейцарските власти още преди цели десет години, чиито резултати у нас странно не се обявяват и публикуват.
Днес страната на дълголетниците е в историята и оглавява класациите за висока смъртност..