Премиерът в сянка Цвета Кирилова иска касови апарати в избирателните секции

Да не съм шизофренична, че да плащам членски внос на всички партии едновременно, като евентуално мога да симпатизирам само на една, пита тя

Кога ще има касови апарати в избирателните секции по време на избори? Избирателят трябва да получи касова бележка, съгласявайки се доброволно да заплати на място своите 11 лева партийна субсидия в полза на водещите партии, равняваща се на стотици милиони левове, коментира във Фейсбук Цвета Кирилова.

„11 лева партийна субсидия на глас. Глас значи човек. Общата сума я изчисляват на ангро, защото Законът за държавния бюджет няма как да знае колко избори предстоят в рамките на 4 годишен период. Бюджетът се разписва година за година. Не е ясно и колко души наброява населението на България, при факта, че над 2 млн. са евакуирани извън страната. Това води до извода, че едни невидими 11 лева, без значение от числеността и волята на населението, се разпределят като порцион сред набъбналите на брой партии, които се тъпчат със засилка и на килограм в парламента“, добавя дамата, която наскоро бе обявена от протестиращите за премиер в сянка.

„Коя е тази специализирана институция, която събира, съхранява и разпределя парите от данъци на хората за партийни субсидии? Не е ли редно да има фонд „Партийна субсидия“? Каква е детайлната сметка (заплати, ангажирани лица, обществени поръчки и т.н) и къде може данъкоплатецът да се запознае с харчовете на неговите пари до стотинка за всички избори до момента? Колко струват на държавата ни изборите за президент, парламент, евродепутати и местна власт досега? Кой плаща 11 лв. субсидия на човек, вместо неграмотния неработещ, част от твърдия електорат?“, пита Кирилова.

„Ако съм гласоподавател, не е ли редно да внеса на каса 11 лева такса преди да гласувам и да получа касова бележка за това (напр. електронни услуги, на място в избирателните секции, чрез данъчните поделения на НАП, месец – два преди това)? Защо държавата извършва криминални услуги, без да връчи касова бележка на гласувалия? Защо при 5 млн. българи неофициална статистика броят на депутатите в парламента не се променя и продължава да е все 240? Членски внос трябва да плащат симпатизантите на партиите персонално в техните каси“, коментира премиерът в сянка.

„Щом харесваш една партия, подкрепяш идеите й и затова ще си дадеш вноската, за да насърчаваш дейността й. Да не съм шизофренична, че да плащам на всички партии едновременно, като евентуално мога да симпатизирам само на една?! Това означава в момента, че плащайки насилствено 11 лева субсидия, официално обявявам, че харесвам всички. Тоест целият български народ сега одобрява крадците, пръснали се във всички взаимно противоречащи си партии, дори и тези, от които ни се повръща. И не на последно място, избирателят трябва да получи касова бележка, че е гласувал. Държавата е извършила услуга!“, добавя Цвета Кирилова.