Приморско събра елита на българския фолклор

Над 900 изпълнители на български фолклор ще се изявят в третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска перла”

Третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска перла” събра 980 майстори на българското народно изкуство. На сцената на амфитеатъра в морския град в три независими конкурса ще се изявяват певци, инструменталисти и танцьори, обединени от обичта към фолклорното богатство на България и амбицията да го съхраняват и разпространяват.

„За община Приморско е привилегия да бъде част от възраждането на българското народно творчество”, заяви кметът д-р Димитър Германов, патрон на четиридневния фестивал. Първоначалният скептицизъм от успеха на начинанието, подето от „бащата” на „Приморска перла” Стойко Стойков бързо е отстъпил пред увереността, че да я подкрепи е най-правилното решение, призна той. Д-р Германов изрази убедеността си, че фестивалът ще се наложи като емблема на Приморско и заяви подкрепата на общината за утвърждаване на града като столица на българския фолклор.

Основателят и директор на „Приморска перла” Стойко Стойков от своя страна благодари на Общината за оказаното му доверие и помощ при осъществяване на инициативата. „Този фестивал ще допринесе изключително много за културния живот,  защото фолклорът събира най-чистите изпълнители – тези, които са пели песните на нашите баби и тези деца, които в момента танцуват по сцените в цяла България. Изключително съм горд, че сме се събрали хора можещи и обичащи българския фолклор”, заяви той.

В знак на признание за заслугите му в утвърждаването на „Приморска перла” като културен феномен Димитър Христов – композитор, диригент на ОНМ на БНР връчи специален приз на кмета Германов.

„От конкурс за виртуози, както е първоначалния замисъл, се стигна до събитие, което може да се нарече  „фолклорна Аполония”. Най-добрите народни изпълнители от цяла България са тук, каймака на фолклора е тук, а това означава, че сме направили всичко, както трябва”, сподели маестро Христов и благодари за перфектната организация на фестивала, който се откроява сред над 400 подобни форуми, включени в календара на Министерството на културата.

Плакет, музикален часовник и ключ получи Ефи Стефанова, възпитаник на Музикалното училище във Варна, която бе представена като лицето на „Приморска перла”. Тя и ансамбъл „Приморско“ с ръководител Христо Йорданов дадоха начало на празниците на българското народно творчество, които ще продължат до  септември.

Участниците в различните конкурси –  90 индивидуални изпълнители и 65 танцови и вокални формации  ще се изявяват в няколко категории – народни песни, музиканти на народни инструменти / гайда, гъдулка, кавал и тамбура/, народни оркестри / битови и смесени/ и фолклорни танци.

Те ще бъдат класирани от професионално жури по регламент и възрастова категория. Уменията им ще бъдат възнаградени с „Фолк Гран При”, „Лауреат” , парични премии, специални и поощрителни призове, плакети, медали и дипломи. Ще   бъдат връчени и три срочни стипендии на талантливи индивидуални изпълнители.

Официалният старт на фестивала бе предшестван от откриване на фотоизложба „Перлите на Приморска перла“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!