Приморско събра елита на българския фолклор

Над 900 изпълнители на български фолклор ще се изявят в третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска перла”

Третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска перла” събра 980 майстори на българското народно изкуство. На сцената на амфитеатъра в морския град в три независими конкурса ще се изявяват певци, инструменталисти и танцьори, обединени от обичта към фолклорното богатство на България и амбицията да го съхраняват и разпространяват.

„За община Приморско е привилегия да бъде част от възраждането на българското народно творчество”, заяви кметът д-р Димитър Германов, патрон на четиридневния фестивал. Първоначалният скептицизъм от успеха на начинанието, подето от „бащата” на „Приморска перла” Стойко Стойков бързо е отстъпил пред увереността, че да я подкрепи е най-правилното решение, призна той. Д-р Германов изрази убедеността си, че фестивалът ще се наложи като емблема на Приморско и заяви подкрепата на общината за утвърждаване на града като столица на българския фолклор.

Основателят и директор на „Приморска перла” Стойко Стойков от своя страна благодари на Общината за оказаното му доверие и помощ при осъществяване на инициативата. „Този фестивал ще допринесе изключително много за културния живот,  защото фолклорът събира най-чистите изпълнители – тези, които са пели песните на нашите баби и тези деца, които в момента танцуват по сцените в цяла България. Изключително съм горд, че сме се събрали хора можещи и обичащи българския фолклор”, заяви той.

В знак на признание за заслугите му в утвърждаването на „Приморска перла” като културен феномен Димитър Христов – композитор, диригент на ОНМ на БНР връчи специален приз на кмета Германов.

„От конкурс за виртуози, както е първоначалния замисъл, се стигна до събитие, което може да се нарече  „фолклорна Аполония”. Най-добрите народни изпълнители от цяла България са тук, каймака на фолклора е тук, а това означава, че сме направили всичко, както трябва”, сподели маестро Христов и благодари за перфектната организация на фестивала, който се откроява сред над 400 подобни форуми, включени в календара на Министерството на културата.

Плакет, музикален часовник и ключ получи Ефи Стефанова, възпитаник на Музикалното училище във Варна, която бе представена като лицето на „Приморска перла”. Тя и ансамбъл „Приморско“ с ръководител Христо Йорданов дадоха начало на празниците на българското народно творчество, които ще продължат до  септември.

Участниците в различните конкурси –  90 индивидуални изпълнители и 65 танцови и вокални формации  ще се изявяват в няколко категории – народни песни, музиканти на народни инструменти / гайда, гъдулка, кавал и тамбура/, народни оркестри / битови и смесени/ и фолклорни танци.

Те ще бъдат класирани от професионално жури по регламент и възрастова категория. Уменията им ще бъдат възнаградени с „Фолк Гран При”, „Лауреат” , парични премии, специални и поощрителни призове, плакети, медали и дипломи. Ще   бъдат връчени и три срочни стипендии на талантливи индивидуални изпълнители.

Официалният старт на фестивала бе предшестван от откриване на фотоизложба „Перлите на Приморска перла“.