Секат 100 дървета в Китен заради улица до автосервиза на кмета?

Проблемът е единствено от опонента ми, който не може да прежали изборите, коментира кметът Катя Вълчева

Вековни дървета, по клоните на които подскачат катерички, ще бъдат безжалостно изсечени в центъра на Китен, заради нова улица. Докладната записка е в Общинския съвет, но местни жители я спират.

Новият път, който е по проект, е просто ненужен, каза пред камерата на бТВ Миглена Костова от инициативния комитет.

Бившият кмет на Китен Атанас Петров пък заяви, че улицата не е нова. Тя съществува, уточни той и определи проекта като уникална глупост. 100 дървета ще бъдат изсечени заради това, добави ексградоначалникът.

Китен се оказа едно от малкото населени места в България, в парковете на които могат да се видят катерички.

Децата им се радват. Хората се снимат тук, но ние трябва да режем 100 дървета, за да направим път, който съществува“, изтъкна Петров.

Само ширината на новата улица е 12 метра. И сега между дърветата паркират около 40 автомобила.

Предвиденият проект е само за 8 места, каза хотелиерът Боян Дончев. Ние, като имаме семейни хотели, какво ще правим, пита той. Не можем да качваме една върху друга колите, добавя бизнесменът.

Проектът е изготвен, без да са питани хората в Китен като пряко заинтересована страна нито за пътя, нито за изсичането на дърветата.

Ще бъдат изсечени дотолкова, доколкото е необходимо, за да се трасира самата улица, на която и в момента се паркира”, отбеляза кметът на Китен Катя Вълчева. Тя призна, че обществено обсъждане не е правено, но по думите й не е и нужно.

Ние сме убедени, че има личен интерес кметът на град Китен”, посочи Красимир Ралев от инициативния комитет.

Според комитета причината за изсичането на тези дървета е автосервиз, в който съсобственик е кметът на Китен и искала с новия устройствен план да си обособи парцел.

Документи обаче доказват, че сервизът е наследствен от баща й, а земята под него е закупена още преди 10 години. Други местни жители пък сами поискали промяната.

За мен проблемът е единствено от опонента ми, който явно не може да прежали изборите”, заяви кметът Катя Вълчева.

Тя съзря политическа атака, а от инициативния комитет се заканиха да сезират прокуратурата.