Троянският кон на Пеевски Момчил Мондешки станал адвокат с измама?

Някой си Момчил Мондешки от Троян може да накара главен прокурор, премиер, висши съдии, следователи, полицаи и администрация да си затварят очите за престъпленията му. Това е антропологична, морална и естетическа катастрофа, която не може да се спаси с никакъв антикорупционен закон.

 

Момчил Мондешки, който се прочу след скандалните записи между бившата шефка на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, е станал неправомерно адвокат. Това се изяснява след решение на Върховния административен съд с N4155/04.04.2017 г. Мондешки не е подавал данъчни декларации, не е плащал данъци и не е имал трудов договор като юрист в продължение на пет години, за да получи правото да упражнява адвокатска професия.

 

Момчил Мондешки се вписва като адвокат в адвокатската колегия на Стара Загора през 2014 година.

 

В България има два пътя, по които завършилите право могат да станат адвокати. Първият е като държат изпит. Два пъти в годината Висшият адвокатски съвет насрочва изпити, на които желаещите да упражняват тази професия трябва да се явят и, ако ги издържат, получават правоспособност. Единствената друга възможност е да докажат петгодишен стаж като юристи на трудов договор.

 

Пред колегията в Стара Загора Момчил Мондешки е декларирал, че има 5 г. юридически стаж понеже е бил юрисконсулт във фирмите на Николай Банев.

 

Самият Банев и съпругата му отричат този факт в няколко свои публични изявления. През 2014 г. данъчните във Велико Търново започват проверка на Мондешки. НАП установява, че Мондешки е изхарчил за периода 2008-2014 г. над 100 000 лв. повече отколкото са приходите му. Нещо повече, проверката показва, че няма данни в НАП и НОИ Момчил Мондешки да е имал трудови правоотношения за ревизирания период. Дори Мондешки да не е подавал данъчни декларации в НОИ би трябвало да са регистрирани осигуровките, които са задължение на работодателите му. Такива изобщо липсват, което означава, че човекът на Делян Пеевски не е имал договор като юрист и просто е излъгал адвокатската колегия в Стара Загора.

 

Тези факти са записани в мотивите на Решение № 538/29.12.2015 г. на Административен съд – Велико Търново, постановено по администратнивно дело № 547/2015 г. и потвърдено от Върховния административен съд с Решение № 4155/04.04.2017 г., което е постановено по административно дело № 1723/2016 г. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Това означава, че през 2014 г. Момчил Мондешки е излъгал адвокатската колегия в Стара Загора за петгодишния си стаж като юрист и неправомерно е станал адвокат.

 

Което не му е за първи път. Той е осъждан два пъти – за документна измама от 2005 г. и за обсебване в особено големи размери през 2006 г. И този човек се нарича адвокат и като такъв много агресивно участва в разграбването на апетитни активи на КТБ. Според разследвания на сайта „Биволъ“ фамилията на Мондешки е натрупала необяснимо богатство и се ползва с особени протекции в Троян и региона от местните полицейски органи. По-малкия брат на Момчил, Младен Мондешки се вихри в родния Троян, придобивайки по странен начин апетитни предприятия и бизнеси,

 

а неговата счетоводителка Кристи Маринова бе назначена за синдик на КТБ.

 

С помощта на скандален съдия изпълнител, свързани с Мондешки фирми са успели да придобият на занижени цени имоти на банката. Но абсурдът става още по-голям, защото след година и половина управление на КТБ Маринова е скъсана още на първи кръг на провеждания от правосъдното министерство изпит за синдици по търговска несъстоятелност. От общо 185 кандидати писмения изпит са издържали 121, но Маринова остава под летвата и не е допусната до устния изпит в края на този месец. Тя е отговорила правилно на 28 от общо 40 въпроса, а според правилата минимумът е 30 верни отговора.

 

Една напълно анонимна счетоводителка от Троян става синдик, за да управлява банков фалит за милиарди, но след година и половина се оказва, че не може да вземе елементарен изпит за синдици.

 

Това, което стана с КТБ наистина е пладнешки грабеж в буквалния смисъл на думата. Подставените лица на Делян Пеевски (и политическите му покровители), които осъществиха това безпардонно крадене са измамници и мошеници от най-ниско ниво.

 

Вулгарно организирана престъпна група, която не среща почти никаква институционална и публична съпротива. Нещо повече, очевидно се ползва с покровителството на прокуратурата, ДАНС, МВР.

 

В този контекст обсъжданията на новия антикорупционен законопроект изглеждат напълно нелепо и гротескно. Никакво законодателство не може да реши каквото и да е в тази варварска среда, която прави възможни героите, които описваме. Не само ги прави възможни, но ги изстрелва на върха, предоставя им власт и обществен ресурс. Някой си Момчил Мондешки от Троян може да накара главен прокурор, премиер, висши съдии, следователи, полицаи и администрация да си затварят очите за престъпленията му. Това е катастрофа и тя не може да се спаси с никакъв закон.

Автор: Анастас Добрев

http://glasove.com/categories/skandalyt/news/troyanskiyat-kon-na-peevski…