Епохата Борисов ще свърши с агония и мощни скандали

Гневът на Борисов към Нинова показа, че тя победи неговите хора. И издава страх от загуба на избори

Гневът на Борисов и неговите от някакъв си конгрес на БСП е симптоматичен – Корнелия Нинова не е техният желан лидер на опозицията. Тя победи останалите възможни лидери и политики на БСП, които очевидно ГЕРБ предпочитат.

Опозицията рано или късно идва на власт и сегашната не обещава нищо добро за Борисов. А друга опозиция няма. Т. нар. насипно дясно, което още не се е преляло при Борисов, продължава да го подкрепя пряко или непряко. Те приемат сегашното управление и не се държат като опозиция. За тях е по-добре Борисов, вместо БСП. За тях сегашната коалиция е по-добра от тройната коалиция със Симеон. Така бетонират управлението на Борисов, но това не може да продължи още дълго.
И затова ще изпаднат и от следващия парламент или ще влязат отделни хора поединично с листите на ГЕРБ. Например Лукарски, Москов са си готови комплект.

Не е нормално, че Борисов избухна нервно по повод конгреса на БСП, дори свика ръководството на партията си да излязат с позиция. Защо така? От ръководството на БСП изпаднаха хора като Миков, Гергов, с които по всичко личи Борисов

намира общ език, предпочита ги

Те дори напуснаха конгреса без да направят своите заявени изказвания. Държат се като отцепници и може да опитат ново движение като АБВ. Всъщност такова ще е пак в услуга на Борисов. АБВ влезе в коалиция с него, свърши му работа, злепостави БСП като партия, която се цепи и й създаде образ на по-лява. И в крайна сметка открадна няколко процента от гласовете й. Сега втори подобен опит няма да е толкова успешен, нямат шанс да влязат в парламента с Гергов и Миков начело. Дори да се съберат с Първанов, няма да има механичен сбор, а по-скоро изваждане.

Тава са реалностите, които много политически играчи, и дребни, и едри,  трудно осъзнават. Борбата ще е за няколко процента надмощие на изборите. За тази цел властовите и финансови ресурси, които е овладял Борисов, ще бъдат използвани с пълна сила, няма да се спрат дори да създадат още няколко партийки, само и само да излезе напред ГЕРБ с 2-3%. Такива в различни периоди са били и еднодневки като РЗС на Яне Янев, и партията на Бареков (как се казваше?), и др.

Като основен аргумент,

който Борисов изказа по повод на конгреса на БСП е, че най-високи били нивата на контрабанда, когато тя управлява.
За заблудените от традиционната му демагогия – при Борисов нивата на контрабанда са уж по-ниски, но защо? Защото залавят само когото трябва, а контрабандата на определени фаворизирании от службите хора си върви тайно и необезпокоявано.

Така че Борисов и неговите с острите си изказвания за „мракобесната партия” БСП само укрепват позицията й на единствена опозиция. Единственият полюс, противостоящ на ГЕРБ.
А да се оплаква от „език на омразата” от страна на БСП е смехотворно. След като години наред Борисов ги е наричал терористи, атентатори, убийци, които убили дядо му и т. н. Това е парадокс, защото Борисов е бил член на БКП и БСП още на 20 години, преди Нинова. Тя влиза в тази партия 2005-а година. Цветанов, Цецка Цачева – всичките са отличници от времето на БКП, бивши милиционери, партийни секретари, деца на шофьори от УБО и т. н. И се оплакват от език на омразата от „терористите” от БСП.

Положението е трагикомично

Единственият шанс на тези издънки от някогашната БКП е яростно да се обявяват за нейни отрицатели, да я представят за комунистическа, пета колона на Путин, антиевропейска и анти-НАТО партия и т. н. В това отношение постигнаха успех на последните избори, успяха да внушат, че ако БСП спечели, България ще излезе от ЕС. Няма такава реална опасност, досега само някои извънпарламентарни партии са заемали позиции против ЕС. А „Атака” – против НАТО. Онези, които плашат с БСП може да си припомнят, че България влезе в НАТО с подкрепата на БСП и с президент Първанов. А при тройната коалиция влезе и в ЕС, когато бяха изпълнение най-тежките ангажименти да се приемат закони и приведе страната по европейски стандарти. Бившият лидер на тази партия Станишев стана европейски политик, лидер на ПЕС и т. н. Така че плашенето с БСП е повече политически инструмент, демагогия на различни политически сили.

Да посочиш тези лъжливи обвинения срещу БСП не означава някаква агитация в нейна полза. Просто трябва да се оценяват реалностите.
Обществото може да очаква БСП да спечели изборите, настроенията могат да натежат на нейна страна. Тя не е достатъчно силна да управлява и ще управлява в някаква коалиция, дали с неутрален премиер и министри експерти, дали с премиер Корнелия Нинова, предстои да видим. Епохата Борисов ще свърши с агония и мощни скандали.

И най-голямата грешка на Нинова и БСП беше, че се споразумяха с Борисов за членовете на Висшия съдебен съвет. Отново Борисов владее ВСС, това е последната му надежда като загуби изборите – да си избере отново главен прокурор, който да не го разследва.
Защото има много причини, поради които Борисов може да бъде обвинен и пратен в съда.

Иван Бакалов, www.e-vestnik.bg