Крал Салман и Путин преговарят за Сирия?

Чудеса няма да се случат. ИДИЛ е проект на САЩ, платен, и организиран от Саудитска Арабия, Катар, Турция, и Йордания, коментира Пламен Пасков

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз ал Сауд е на посещение в Русия. Днес той се срещна с руския президент Владимир Путин.

„Не мисля, че трябва да се отнасяме възторжено и със свръхочакване към това посещение. Чудеса няма да се случат“, коментира политологът Пламен Пасков.

Не трябва да се забравят следните факти:

– ИДИЛ е проект на САЩ, платен, и организиран от Саудитска Арабия, Катар, Турция, и Йордания.

– Саудитска Арабия беше редовен спонсор не само на двете чеченски войни, но и на ислямския тероризъм в Русия;

– Саудитска Арабия е монархия, за която салафи и уахаби са държавна религия, и там християнството е забранено и преследвано от закона.

– Президентът на САЩ Доналд Тръмп неотдавна при посещението си в Саудитска Арабия обяви за проекта „Ислямско НАТО“ като замяна на старото европейско. Саудитска Арабия приеха задължението за купуването на американско въоръжение на обща стойност над $400 млрд. Против кого, защо, с каква цел, и за какво е очевидно за специалистите.

– Най-многото, на което може да се разчита от тази среща е да се преговаря за териториите на Сирия, която вече безспорно е извоювана обратно с обединените усилия на Сирия, Ливан, Иран, и Русия.

– Обсъждане на закупането на руско оръжие е най-вероятно фантастика. И даже и да има нещо подобно, то това няма да бъде доведено до край. Там без одобрение от страна на Вашингтон не може да се гъкне, коментира Пасков.