Деца искат нов стадион в Бургас, старейшините нехаят

Безумие е четвъртият по големина град в България да няма професионален футболен отбор, казват родители

Деца настояват да се построи нов стадион в Бургас. Родители пък споделиха по време на протеста пред сградата на Общински съвет – Бургас, че старейшините от най-“добрия“ град за живеене ги принуждават да се преместят в друг град, където децата им да могат да тренират и да имат възможност да се развиват.

Близо 300 деца от клубните формации на „Нефтохимик“ и техните родители протестираха. Футболните фенове недоволстват от липсата на градски стадион.

Облечени с клубни екипи и с табели с лозунги, децата и родителите им заявиха категорично, че футболът в града замира.

„Безумие е третият или четвъртият по големина град в България да няма професионален футболен отбор, да няма терен, на който да играе. Това е просто абсурд“, заявиха те пред камерата на bTV.

Привърженици на „зеления“ клуб настояват да си върнат стадион „Лазур“, чиято собственост е със сложен казус. Собствеността на стадион „Черноморец“ пък отдавна не е общинска, а клубът е изпаднал извън професионалния футбол.

„Направихме така, че двата стадиона да нямат нищо общо с град Бургас, да плащаме колосален наем за мач за стадион „Лазур“, който беше 12, а сега стана 24 хиляди лева на мач“, заяви пък изпълнителният директор на „Нефтохимик“ – Константин Джамбазов.

Община Бургас е собственик на 82 % от акциите на клуба, но общинарите не правят нищо за възраждането на Нафтата. След като загуби стадиона си, тимът се озова във втория ешелон, бетониран на последното място във временното класиране, а децата са на път или да се откажат от любимия си спорт, или да се изнесат в друг град, за да могат да тренират.

Митко Събев е един от собствениците на стадион „Лазур“, припомня БНТ. Община Бургас и „Петрол Холдинг“ пък имат по 50% от спортното съоръжение в „Акациите“. Холдингът обаче е в несъстоятелност и се управлява от синдици, а делът на Митко Събев е продаден преди няколко години на фалиралата КТБ. Сега стадиона е в разруха.