Обвиниха бившия министър Москов за ваксините

Прокуратурата ще внесе обвинителния акт в съда по делото за турските ваксини „Еувакс“ и „Пентаксин“. До момента по него има четирима обвиняеми, заедно с бившия здравен министър Петър Москов.

„Единственото, което ще кажа е това, което казах и при първоначалното ми повикване тук в следствието преди година, то е, че аз съм спокоен, защото съм убеден, че съм защитил държавния интерес и финансов, и здравен, и мога да го потвърдя с факти и данни, с документи“, коментира Москов.

Петър Москов официално получи три обвинения заради скандала с ваксините.

Според разследващите той е нанесъл щети са за стотици хиляди лева. Освен това целият Министерски съвет ще трябва да дава обяснения по случая.

Скандалът с ваксините започна миналия октомври. Тогава слухът за опасна ваксина против Хепатит Б, която не е разрешена за ползване в България,   изправи на нокти хиляди родители.

После се появи проблема с петвалентните ваксини, внос от Турция.

„Ваксината „Пентаксим“ отговаря на всички изисквания, прилагана е и ще продължи да бъде прилагана. Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това нещо на българските родители. Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди”, заяви Москов.

”Неговото обвинение за безстопанственост е във връзка с ампулите ”Тетадиф”, които всъщност са произведени нелегално – 1, 014 000 в база ”Люлин” на държавната фирма ”Бул Био”, коментира Валя Ахчиева преди година.

“ Министър Москов се изкара, едва ли не, че той е борец срещу престъпната схема за производство на ваксините в държавната фирма. Той подаде сигнал и реагира постфактум тогава, когато всичко беше свършило. Сигналът на прокуратурата го подадох аз още през месец юни, защото мои източници от държавната фирма ми бяха казали, че вече се произвеждат тези ваксини на място, където те не могат да се произвеждат без разрешение. По този сигнал прокуратурата организира акция и иззе тези 1 млн. ваксини, иззе всички документи, които касаят този казус, коментира Ахчиева.

Свободен автор – Философът