Триумф: Гришо в Топ 4 след летящ старт в Лондон

Българският тенисист измъкна 2-1 от Доминик Тийм

Григор Димитров излезе временно на четвърто място в световната ранглиста след трудна, но сладка победа над Доминик Тийм с 2-1 сета в Лондон.

Една от големите цели за Григор Димитров през настоящия сезон бе класирането му за „Nitto ATP Finals“, а с чудесното си представяне през 2017-а българинът успя да си осигури дебют в заключителния турнир на АТР. Днес той записа и първата си победа в Лондон, надигравайки световния №4 Доминик Тийм с 6-3 5-7 7-5 след 2 часа и 21 минути здрава битка.

Благодарение на тази победа, Григор си гарантира солиден чек на стойност $296,000 от наградния фонд, както и ценни 200 точки за световната ранглиста, съобщава фен страницата му grigordimitrov-bg.com.

Днешната среща започна позитивно за българина, който успешно задържа откриващото си подаване, а след това дори достигна до възможност за пробив след двойна грешка за австриеца. Все пак Тийм успя да се измъкне с добър начален удар и след няколко дюса изравни за 1-1.

Последваха няколко спокойни гейма за сервиращите, за да се стигне до 3-2, когато нова двойна грешка от ракетата на Тийм доведе до нови два брейкпойнта пред българина. Световният №4 успя да отрази първия, но при втория сгреши от форхенд и пробивът стана факт. След това Григор затвърди за 5-2, а в деветия гейм не трепна, сервирайки за спечелването на откриващата част.

На старта на втория сет ролите на корта леко се размениха, след като австриецът успя да вдигне нивото на играта си и печелеше безпроблемно своите подавания. В същото време процентът на вкаран първи сервис при Григор спадна и грешките в играта му се увеличиха. Това доведе до няколко оспорвани гейма при начален удар за българина, но Тийм така и не се добра до шанс за пробив.

Резултатът вървеше гейм за гейм, за да се стигне до 5-5, когато Димитров не само притисна противника си от ретур, но и си осигури брейкпойнт. За съжаление българинът не успя да се възползва от тази възможност, а след това предаде сета със серия от непредизвикани грешки и пробив на нула.

Решителната трета част стартира с четири бързи гейма за сервиращите, но при 2-2 Григор дочака няколко неточности от съперника си и се добра до нови два брейкпойнта. Тийм успя да отрази първия след щастлива намеса на мрежата, а при втория Димитров рискува и сгреши от ретур и в крайна сметка австриецът отново излезе напред в резултата.

Все пак Григор запази концентрация и спечели следващото си подаване с лекота, а при 3-3 отново притисна австриеца и след няколко неточности от ракетата на Тийм отново се стигна до 15-40. Този път Димитров затрудни противника си още от ретур, след което моментално излезе на мрежата и подпечата пробива с чудесно воле.

Григор успя да го затвърди и при 5-4 вече сервираше за спечелването на срещата, но точно в този момент Тийм съумя да достигне до рибрейк. Напрежението обаче също се отрази на австриеца, който при 0-30 направи две поредни двойни грешки, а при 6-5 Димитров все пак не сгреши при втория си шанс да затвори мача в своя полза.