Видими резултати: България се срина с 13 места надолу в „Doing business“

 

Видимите резултати на ГЕРБ са от ясни по ясни … България се срина с 13 места за изминалите две години оценката  в класацията на Doing Business- Световна банка.

През 2015г. тя бе на 37-о място, в разпространеното във вторник 15-то издание заема едва 50-о място сред общо 190 държави.

Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място в редовната класация спрямо миналата година, която показва на инвеститорите кои са най-уредените и дружелюбни икономики на планетата, където си заслужава да влагат парите си. И както се вижда ясно в проучването, днешна България определено не е сред оазисите за правене на бизнес – въпреки че управляващите непрекъснато твърдят обратното.

Всяка година докладът на Световната банка има различен акцент и Doing Business 2018 е озаглавен „Реформиране за създаване на работни места“. Данните в него са актуални към 1 юни 2017г. и от тях се вижда, че в 119 икономики бизнесът се е радвал на подобряване на регулаторната рамка през изминалите 12 месеца.

За да регистрираш предприятие в Нова Зеландия е нужен само ден, а в България са нужни 95 дни … Строително разрешение се получава едва за 51 дни, а за да те включат към електросистемата се случва за 141 дни, а да регистрираш собственост ще ти отнеме 67 дни …

Сравнете данните по снимките :

Най-добрите места за инвестиране са Нова Зеландия, Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия.

Пред България с „големите“видими резултати на Боко са Грузия -9 място, Македония-11 място,  Русия -35 място, Казахстан-36 място, Косово-40 място, Руанда-41 място, Сърбия -43 място, Молдова -44 място, Армения -47 място, Черна гора – 42 място ????

Е, поне по производство на тикви сме на първо място, господа банкери от Световната банка ?!

Свободен автор – Философът