Логично е по такава държава да се стреля

 15 причини стрелбата по Иво Стаменов да е стрелба по държавата
Финансовият министър Владислав Горанов няма да влезе в историята с полезни идеи и действия за българите. Но пък има шанс да бъде запомнен с признанието, което направи на сбирката при премиера Борисов. Той заяви публично: Разглеждаме стрелбата по 43-годишния Иво Стаменов – директор на отдел „Фискален контрол” в Национална агенция по приходите, като посегателство не към конкретен високопоставен държавен служител, а като изстрел към държавата и държавността.

Готов съм да се обзаложа, че Горанов не се е замислил какво точно казва и какъв смисъл вкарва в изреченото. Това, което той и шефът му Борисов и главният прокурор Цацаров искат да внушат, няма да стане. Просто никой не им вярва.

Но е истина, че чрез куршумите за данъчния инспектор е изпратено послание към държавата и представляващите я. Тези, които са били на сбирката при Борисов са от главните босове, които разпределят парите й, парцелират я по интереси, решават дали част от населението да се лекува или да умира, кой да лапа обществените поръчки, да събира пая от контрабандата и пр. Куршумите свистят срещу това.

Аргументите са очевидни:

1. Индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75 място в световната класация. С това страната ни заема последно място сред държавите-членки на Европейския съюз. Пред нас са Буркина Фасо, Гана, Соломонови острови…

2. Българската здравна система остава една от най-неефективните в света, сочи индексът на Bloomberg за здравеопазването през 2016 – 2017 г. От 55-те държави, които участват в класацията, България е на 46-о място заедно с Либия. „Българското здравеопазване отразява общата мрачна ежедневна действителност в България“, отбелязва д-р Арне Бьорнберг, ръководител на изследването.

3. София е столицата с най-мръсен въздух в Европейския съюз – данни на Европейската агенция по околна среда.

4. Българите са най-болни в ЕС.

5. Българите с най-ниски доходи и пенсии в Европа.

6. Според сп. „Икономист“ българите са най-тъжните хора в Европа.

7. По брутен вътрешен продукт на глава от населението България е на 78 място. Преди нас са Ботсвана, Азърбайджан, Иран, Суринам, Колумбия…

8. България губи от корупционни практики около 19 млрд евро годишно. Това сочи проучване на RAND Europe за 2016 г.

9. България е на второ място по смъртност на населението в света по данни от Световна книга на фактите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Смъртността у нас е 14.5 души на 1000, което ни нарежда на второ място след Кралство Лесото в Южна Африка. Преди две години сме били на шесто място…

10. Корупцията в България е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители. Този извод се съдържа в най-новия доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). По данни на ЦИД близо 1.3 млн. граждани са засегнати пряко от корупция годишно, а едва 120 – 150 дела стигат до повдигане на обвинение, което е едва 0.01% от всички случаи.

11. Доверие в прокуратурата – 7%.

12.Според 58,6% от българите корупцията в страната нараства с всеки изминал ден.

13. Доверие в парламента – 9%.

14.Неработещи институции.

15. НАП от години се използва като бухалка срещу неудобни на властта.

При това положение не трябва да си Ванга, за да отгатнеш, че снайперистът се е целил в държавата през нейния данъчен служител. Защото колкото й да им се иска на властниците покушението да мине за удар срещу демократична държава, а данъчният инспектор да бъде възприет като герой – това няма да стане. Дано Стаменов се оправи по-скоро и напълно, но самият той е наясно какво е НАП и какво мислят 90 на сто от гражданите за нея. Няма да го каже, защото омертата на властта е страшна, но го знае. Вината за това недоверие е на същите, които сега се събират при Борисов и говорят ли говорят нелепици. Тяхното системно лъжене доведе то това вече никой да не им вярва. Което е страшно, защото понякога свестни хора и действия минават под знака на недоверието. Много рядко все пак.

На срещата при Борисов са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, шефовете на НАП и Митници.

„За първи път от много време има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил, за първи път има посегателство изключително нагло и демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата”, заявил главният прокурор Сотир Цацаров.

Прав е. Показните убийства се върнаха. Но стрелбата може да се тълкува и като лично правосъдие. То се появява винаги, когато отсъства законовото. Хайде сега Цацаров, ДАНС, МВР и следствието заловят извършителя и поръчителите. Това ще е най-ценният подарък за началниците от Брюксел, когато пристигнат за председателството след Нова година. Може да направят щаб в къщата на Борисов, щаб в прокуратурата, щаб в МВР…

Премиерът обаче няма да е много полезен, тъй като по времето, когато бе главен секретар не можа да разкрие нито едно от знаковите убийства. Но пък е спец по стабилността у нас, на Балканите, Европа и света.

Понеже идва Коледа и е добре да сме позитивни, нека поздравим още веднъж министър Горанов за признанието, че по държавата вече се стреля. По такава държава това е най-логичното…

Чудя се само откъде ще се намерят толкова снайпери…

Огнян Стефанов, Фрогнюз.бг