Асен Йорданов: България е туристическото гето на Европа

„Юлен“ е част от организирана престъпна група

Участие на Асен Йорданов в „Шоуто на Слави“ от 10.01.2018. Транскрипция с препратки към разследванията, споменати в предаването.

Асен Йорданов: Не става въпрос за втори лифт. Интересите на хората в Банско са ясни. Целият този сценарий се разигра по морето преди 15-20 години. Същото това се разигра по морето – около Несебър, около Поморие. Интересите на хората да си продават земите, да се застрои…

Слави Трифонов: Те бяха презастроени и изглеждат отвратително в момента.

Асен Йорданов: В Банско е същото в момента. Ти си ходил, аз съм ходил. Няма алпийски курорт, който да прилича на Банско. Такова чудо няма. Банско все повече започва да прилича на един мегаполис в една планина с огромни многоетажни мастодонти, хотели, комплекси и т. н. Което няма нищо общо с развитието на ски туризма. В нормалните държави шалетата са един-два етажа, три етажа максимум. Дървени, в специфичен стил. Изобщо не може да става сравнение. Филмът с Банско съм го гледал вече в своята журналистическа практика. Гледал съм го около Слънчев бряг, около Несебър, около Обзор, около Равда – всичко там вече не прилича на природа. Там вече не идват нормални туристи.

Слави Трифонов: Идват бедни чужденци, за да се напиват и да ползват…

Асен Йорданов: Хайде да кажем истината.. Туристическото гето на Европа. Това е истината – туристическото гето на Европа, от което, нека това да го чуят банскалии, местните хора не станаха по-богати. Местните хора обедняха от целия този строителен бум. Защото се обезцени техният семеен бизнес и се маргинализира. Същото това нещо стана около казуса преди 10 години, през 2007-ма, дали да го бъде природен парк Странджа, или да не го бъде. Не знам дали си спомняш, първите протести на Орлов мост избухнаха тогава, когато ВАС под натиска на властта и на олигархичните среди, които имаха интерес да закрият тази защитена територия и да застроят южното крайбрежие и да го бетонират, отмениха природен парк Странджа. Той престана да съществува. Тогава идваха от Царево с автобуси, плащаха, за да идват местните хора в София да протестират, блокираха пътищата, за да си продадат там нивичките, защото ги лъжеха, че така ще забогатеят.

Слави Трифонов: Така е. Изведнъж земята от земеделска се превръща в друг вид и…

Асен Йорданов: Същата история. Тогава избухнаха първите протести на Орлов мост. Слава богу гражданският разум надделя. Беше отменено с решение на Народното събрание решението на ВАС и природният парк Странджа продължи да съществува. Друг е въпросът, че безобразията там не спряха, разбира се. Защото в абсолютно нарушение на закона вече 22 години Министерският съвет не приема план за управление на този природен парк.

Слави Трифонов: Лифтът в Банско.

Асен Йорданов: Там е същата ситуация. Значи – какъв е вододелът? Хората ще се объркат, един страничен човек ще се обърка. Какъв е критерият за журналист, за водещ, за всеки гражданин? Законът. Това е вододелът. Спазва ли се законът или не се спазва. Това е нашият коректив. Това, което виждаме, което става в момента с Пирин е тотално погазване и нарушаване на закона.

Слави Трифонов: Защо?

Асен Йорданов: Първо, защото не става въпрос за втори лифт. Никой досега, сегашният концесионер… Аз няма да казвам имена, защото подписах една декларация. Но то е ясно. Сегашният концесионер до момента не е правил постъпки за строителство на втори лифт.Няма такова нещо. Там целта е друга – да се компрометира в момента защитата на Пирин. Защото Пирин е уникална планина в световен мащаб. Единствената ни планина, която е цялата в Юнеско. Няма на друго място такива вековни мурови гори. Става въпрос за огромни бизнес интереси, които са в противоречие със защитения статут на планината. Тук не говорим въобще за втори лифт, става въпрос за разрешаване сечи и застрояване и то в противоречие със законите.

Слави Трифонов: Откъде имаш такава информация.

Асен Йорданов: Нямам информация. Говоря за факти и за документи. Не е въпрос за информация. Става въпрос, че в момента се взимат политически решения, които нарушават законите, които действат в България и в Европейския съюз. Евродирективи, които засягат защитените територии. Няма да влизам в членове, но това го заявявам най-отговорно. И сме го публикували в сайта съвсем конкретно. Другото, което е много важно. В момента никой не знае кой е реалният собственик и кой е този, който иска да застрои Пирин и който иска да изсече планината.

Слави Трифонов: Как е по документи?

Асен Йорданов: По документи собственик на „Юлен“ се явява един беден, бих казал, много беден човек, който живее в град Никозия в Кипър. Той се казва Георгиус Георгиу. Ние го намерихме този човек, говорихме с него. Човекът се явява най-големия инвеститор в България с капитал от 1 милиард и 200 милиона лева, който основно е теглил като кредит от една банка. Това е човекът, който стои зад фирмата, която държи правата в Пирин и която основно лобира да вземе планината. Това е същият този човек, който стои и зад концесията на Витоша. Той се разпорежда и с Витоша. Георгиус Георгиу. Ние го видяхме, ние го срещнахме този човек. Той е един много уплашен, стреснат човечец, ходи по потник, живее в един сутерен. Аз имам запис с него. Съжалявам, че не ти го донесох, може би трябваше да ти го донеса.

Тук в сутерена живее мултимилионерът Георгиус Георгиу

И казва аз не знам, аз не съм чул, нищо не знам за какви фирми вие говорите въобще, какво ме питате?

  

Георгиус Георгиу е човекът, който трябва да инвестира, който нашето правителство очаква да инвестира в Пирин. Ще ти кажа друг факт, който не го знаят хората. Преди година и половина имаше конференция на инвеститорите, организирана от българското правителство. Тоест правителството на Борисов. Предното.  На тази конференция официално беше поканен Георгиус Георгиу като най-големия инвеститор в България. Същият този беше поканен като най-големия инвеститор в България да дойде, да присъства, да каже какви са инвестиционните му намерения. Този човек. Той се явява собственик в Кремиковци. Той се явява собственик в цветни метали Кърджали, той се явява….Между другото, много важно! Същият Георгиус е собственик на влака убиец в Хитрино. Който уби.. Колко души уби?! Петнайсет човека. Същият Георгиус е собственик. А фирмите му, регистрирани в България, си изпразниха сметките и те са в същата банка, чиито собственици фактически са свързани пряко с Георгиус Георгиу. И хората в момента не могат да си получат обезщетенията. Жертвите, пострадалите. Защото сметките са празни. Информацията, която ние от Биволъ поискахме официално, да ни бъде казано къде са отишли тези пари? Георгиус ли ги е източил? На нас не ни беше отговорено. В момента има заведено дело от жертвите в Хитрино. И по делото за свидетел официално е призован Георгиус Георгиу. Да видим дали ще се яви.

Слави Трифонов: Митичната фигура на Георгиус Георгиу за всеки е ясно, че е поставено лице. Възможно ли е да се стигне по смисъла на това, че и Кипър е част от ЕС, до реалните собственици, тези, които реално са зад въпросната митична фигура на Георгиус Георгиу?

Асен Йорданов: Кой да стигне? Аз съм стигнал и съм ги доказал обвързаностите. Обаче аз не съм институция. Аз нямам санкциониращи функции. Освен това аз съм стигнал и до това, че Георгиус е свързан с Килърите. С бандата на Килърите. Тоест Георгиус и Килърите имат обща мрежа от фирми и от компании. Те си превеждат един на друг пари, имат общи финансови операции. Всичко това е публикувано в „Биволъ“ по документи и по банкови извлечения. Обвързаността на „Юлен“, влака убиец в Хитрино, Килърите, действащи лица от изпълнителната власт е разследвана и описана в „Биволъ“. Всичко това е свързано и с огромни злоупотреби, с много крупни източвания и злоупотреби с европейски фондове. Имам предвид една кражба, която ние разкрихме и доказахме. Кражба на 30 млн. евро храни за бедните, които са източени от фирми, свързани с Килърите и с Георгиус. Цялата тази криминална схема, за да бъде осъществена са издадени банкови гаранции от същата тази банка, с която оперира Георгиус Георгиу в България. Нещо повече. Ние намерихме човека, който е взел тези пари – 30 млн. евро, откраднати. Парите са преведени от ЕС, за да бъде купена храна на бедните в Румъния. С две думи, много накратко го разказвам. Сключен е договор от румънската Земеделска агенция с българска фирма, която взима парите и след това храна няма. Парите са преточенипрез няколко сметки, разбира се и през Кипър, стигнали са до Хонг Конг, след това при сложни банкови операции са се върнали в Европа и са теглени, и са взети от лица, от престъпната група на Килърите. Като всичко това е доказано по документи и по банкови извлечения. В Румъния има арестувани за този случай. В Румъния има арестувани държавни служители. В България ние намерихме човека, който е взел парите по документи. Той е човек, физическо лице, в София живее. Той е като Георгиус, той е колега на Георгиус. Един беден човек, който е пазач на къща в един софийски квартал. И човекът каза аз отидох в една банка, дадоха ми хиляда лева… разказва, дадох си личната карта, защото нямам пари и регистрираха на мое име фирма. Тази фирма обаче – документите, печатите, всичко е горе в етажите на банката.  Казва, аз нямам нищо.  Той го каза пред камера, имаме го записан човека, който е взел 30 милиона, той е милионер по документи.  Като Георгиус Георгиу, който обаче е с 1 млрд. и 200 млн.

Слави Трифонов: Той е по-богат от тоя нашия.

Асен Йорданов: Той е по-богат, но той е кредитен милионер, той е кредитен милиардер и тези пари никога няма да се върнат.

Слави Трифонов: Ти тази информация доставял ли си я на българските органи.

Асен Йорданов: Да, представял съм я. Тя първо е публикувана в Биволъ, второ, е сезирана официално прокуратурата. С тази информация, българската прокуратура. Трето е сезиран и ОЛАФ официално от мен, лично, с документи и с папки. Резултатът е, че българската прокуратура е дала становище, в което казва – да, вярно е това нещо, но ние не можем да намерим лицата, които носят отговорност, затова няма да образуваме досъдебно производство. Това е факт. Аз имам прокурорско постановление, което показва отказа на българската прокуратура да предприеме ефективни действия.  ОЛАФ е предприела ефективни действия, в Румъния има арестувани хора, вследствие от действията на ОЛАФ и ДЕА (румънската агенция за борба срещу организираната престъпност). И от ОЛАФ хората казват – ние в България сме безсилни. Защото ние нямаме правомощия.  Ние можем да сезираме българските власти, но единствено българските власти могат да предприемат реални и ефективни действия. Това е факт. Няма европейска полиция, която да дойде и да ги арестува. И кого да арестува? ОЛАФ знае, бедния човек го познава, ние им предоставихме видеозаписа. Какво ще вземат от клошаря Валери от София?

Слави Трифонов: А как се отпуска кредит на такъв човек?

Асен Йорданов: С банкова гаранция.

Слави Трифонов: Значи, за да отпуснат кредит се изисква гаранция.

Асен Йорданов: Гаранция, че тази фирма е надеждна, че тази фирма е платежоспособна. Българската банка издава официален документ, че гарантира, че тази фирма няма да завлече парите. И ако завлече парите, тя носи отговорност. Ето така. Тази фирма е взела този официален документ, след като е била регистрирана на името на Валери, отива в Румъния с много сериозни документи и банкови гаранции. Разбира се, корупционната схема е и в Румъния, защото там има арестувани лица. Това е една обща корупционна схема румънско-българска, с тази разлика, че в Румъния хората са в кауша, а в България искат да вземат Пирин.

Слави Трифонов: Какво ще се случи с тази история. Ето утре започва Българското европредседателство, което е уникално на тоя фон. То не че нещо кой знае какво различно се е случило в България, но започва, ще има протести. И от едните, и от другите, 7 ли, 9 ли протеста са насрочени утре. Да не говорим, че и полицаите протестират…Въобще какво…?

Асен Йорданов: Полицаите хубаво да протестират обаче ние не виждаме някакъв ефективен резултат от тяхната работа.

Слави Трифонов: Мисълта ми е какво ще се случи с този казус?

Асен Йорданов: Представи си, че си министър-председател. Фикция. Представи си го. Ще дадеш ли Пирин на Георгиус?

Слави Трифонов: Никога!

Асен Йорданов: Това е. Ето това е вододелът. Тука не говорим за еколози, за местни интереси, кой иска да си продаде нивичката и т. н. Говорим за това, че тук става въпрос за една организирана престъпна група на много високо равнище, която корумпира властите на много високо равнище и за чадъросването и покриването на която здраво са впрегнати висши съдебни институции в България. Ето за това говорим.

Слави Трифонов: И какъв е изходът?

Асен Йорданов: Единственият изход е непримиримост. Защото това не е битка само за една планина. Това е битка за нашето бъдеще. Това е битка в каква държава ще живеем.

Слави Трифонов: Катя Илиева казва, че трябва да се говори истината.

Асен Йорданов: Ами, това е истината.

Слави Трифонов: Мисълта ми е, че ти казваш същото с други думи – непримиримост.

Асен Йорданов: Ами, не. Аз казвам нещо, което засяга не само истината. Това засяга смисъла на човешкия живот въобще. Философската концепция е – какъв е смисълът да живеем – да консумираме и да изразходваме. Това ли?

Слави Трифонов: Не знам. Според Кант смисълът е да се самоусъвършестваш.

Асен Йорданов: Да, но това означава достойнство. И свобода. Ако ти нямаш достойнство и свобода, ти не можеш да се самоусъвършенстваш въобще, а не можеш и нищо да усъвършенстваш около себе си. За това говорим. И ние, ако се примирим с това Георгиуси, зад които изобщо не се знае кой стои, да разграбват България и след себе си да оставят жертви, да оставят погром, както се случи на много места в страната досега, ние трябва да намразим себе си. Аз не мога да го допусна това нещо.

Слави Трифонов: Не се ли притесняваш, че може да кажат, че си платен и защитаваш чужди интереси?

Асен Йорданов: Няма как. Аз съм в тази битка от много отдавна – от 25 години. Много хора се смениха, аз в битката съм един и същ. Много хора се смениха, минаха, преминаха заминаха и т. н. Няма към кои хора да ме сложат, а и самите хора, към които ще ме слагат, не искат да съм близо до тях, защото ги е страх, ако са близо до мен. Става въпрос за разминаване в ценностната система. Не се страхувам, че ще ме сложат, защото, когато си служиш с истината, няма кой да те победи.

Слави Трифонов: Силата е в истината. А, господин Йорданов?

Асен Йорданов: И в Свободата.

www.bivol.bg