POLITICO : Речник на евпреЦедателството

На 1 януари POLITICO публикува статия за започващото европредседателство на България -https://www.politico.eu/article/a-eurocrats-survival-guide-to-sofia/

Авторът Кристиян Оливър е показал, че е важно да се определи типажът „апаратчик“, с който ще контактуват европейските представители. И посочва основните:


    
**** Dârven filosof: „дървен философ“ – безконечен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство, често срещан.


**** Tutmanik: „тутманик“ – буквално хляб със сирене. Използва се в значение на тъпанар. Синоним на глупак, далеч не е застрашен вид (в България)


**** Bai Ganyo: Бай Ганьо – име, произлязло от герой от романа от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който търси нещо в замяна на нищо – безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност, трагично често срещан (типаж).


**** Mutra: „мутра“ – дебеловрат мафиот. Лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид – mutresa (мутреса).


**** Nekadârnik: „некадърник“ – човек, който не става за нищо. Почти универсално определение, крайъгълен камък на бюрократичния свят.

Снимките и колажите са случайни и нямат нищо общо с действителността, ако някой се е объркал, моля за извинение …

Свободен автор – Философът