Тр. Трайков: У нас повече загиват от мръсния въздух, отколкото от катастрофи

У нас са загинали повече хора от мръсния въздух, отколкото при катастрофи. Ситуацията в Западна Европа е различна от тази в България. Това обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV Трайчо Трайков, който в момента е общински съветник. Дали са го гледали нашият кмет и дружината му хранени общински люде и дали са разбрали, че нещо трябва да се направи в Бургас ?!

Три са източниците на замърсяването на въздуха – индустрията, транспорта и отоплението.  С индустрията сме решили проблема си, защото тя почти не съществува.

Да, ама в Бургас коминчетата на офшорките пушат ли, пушат …

И ако кметът не знае нека му припомним :

България е на първо място в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух. В последните години фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната смърт на близо 13 хиляди българи, показват данните на Европейската агенция по околна среда. Проблемът е изключително сериозен, но досега не успяваше да привлече масов интерес. Нито от страна на гражданите, нито от политиците.

На 5 април 2017 бе публикувано решението на Съда на Европейския съюз, който уважи иска на Европейската комисия срещу България и констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и специално относно допустимите нива на фини прахови частици. България получи 2 години, в които да се съобрази с нормите на ЕС – в противен случай я очаква глоба. Традиционно българите забелязват колко голям е един проблем, чак след като „от Брюксел“ го посочат недвусмислено.

От мръсен въздух годишно е вероятно в Бургас да умират по над 500 човека според преценките на европейските специалисти …

Да припомним и каква е смъртността в Бургас …

Добре е нашите представители на местната власт да са информирани за опасността от редовното замърсяване на въздуха в Бургас и да се сетят, че са слуги на гражданите, които са ги избрали да защитават живота и интересите им …

А иначе и след силния вятър смог си има тази сутрин …

Свободен автор – Философ