Ска Келер ни напомни защо корупцията е основен проблем за нас

Германската евродепутатка от групата на „Зелените“ Ска Келер, която участва в осмия протест за защита на Пирин представи доклад за корупцията у нас.

Тя цитира проучвания на Асоциация „Прозрачност без граници“ според която индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75 място в световната класация. Стойността на индекса е същата като през изминалата година, като поради напредъка на други държави тя се придвижва назад в общата световна класация от 69-то място (през 2015 г.) до 75-то място през настоящата година. С това страната ни заема последно място в класацията на държавите-членки на Европейския съюз (за сравнение, средната стойност на индекса за ЕС е 65,36). В рамките на субрегионалната класация на държавите от Югоизточна Европа страната ни заема междинна позиция, като индексът й е по-нисък от средния за Балканския регион (41,91). Сравнението с общата средна стойност на индекса в глобален мащаб (42,94) също е показателно за съществен проблем в борбата с корупцията в страната.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта.

Посочва се още, че Специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния през 2015 г. е повдигнала 1250 обвинения срещу държавни служители, сред които са един министър-председател, петима министри, 16 депутати и 97 кметове и зам.-кметове. За сравнение, българската прокуратура е образувала едва 8 обвинителни акта за корупционни практики в рамките на една година.

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото.

Тя изрази опасения по повод скептицизма на екоминистъра Нено Димов за екологичните промени. Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.

На събитието присъстваха още съпредседателят Борислав Сандов и Зарица Георгиева от „Зелените“ и адвокат Александър Кашъмов, който е автор на доклада  „Борбата с корупцията: от ангажименти към действие“.

Свободен автор – Философът