Чешкият премиер разобличи Бойко

Не сме давали никакви документи на България за ЧЕЗ, обяви Андрей Бабиш, ден след като Борисов заяви, че ги е получил от Прага за сделката. #КОЙ му ги е подхвърлил

ЧЕЗгейт клати стола на Бойко Борисов. Като с леден душ посред зима премиерът бе залят. Вместо да си замълчи „тактично“, чешкият му колега Андрей Бабиш го разобличи, като изстреля пред медиите в братска Чехия, че не му е давал никакви документи за ЧЕЗ. Сделката за енергийната компания за пореден път размина управляващите в двете страни. А скандалът набира все по-голяма сила и като лавина може да катурне опасното за България правителство.

Вчера Бойко Борисов коментира с възмущение пред журналисти информацията, която получил от Прага за сделката, но днес Андрей Бабиш обяви… че не е предоставял на българския си колега никакви документи.

„Премиерът (Борисов – б.р.) ме информира, че той има проблем с компанията (относително неизвестната българска „Инерком”, която купи дружеството) и със сделката, и аз му обясних как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката”, заяви Бабиш, цитиран от бТВ.

Той изрично допълни, че е отказал да предостави документи на българската страна. В същото време обаче правителствената пресслужба твърди, че информация от Бабиш е стигнала до нашата страна и даже е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих, дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”, заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ.

Така за пореден път премиерчето ни ужасно се изложи. Ясно е вече на всички, че „Борисов III” не се нуждае от врагове, за да бъде свален. Достатъчно е Бойко да продължава да се излага и след 31 март, когато се очаква КЕВР да завиши цените, титанът от Банкя ще изЧЕЗне от политическата сцена.