Авер на Местан иска да преместим Альоша пред Винзавода в Карнобат

Единствените загинали съветски войници са в Бургас, но са си отишли, защото са се напили с метилов алкохол, каза Евгений Михайлов от ДОСТ

Паметникът на Съветската армия в Бургас да бъде разрушен. Това предлага СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче те винаги са били неуспешни. Сега обаче към хора на обречените, т.е. активистите от партиите, които не могат да съберат и 1% на изборите, се присъедини Евгений Михайлов от ДОСТ. Режисьорът, който не можа да прекрачи прага на парламента, издигнат от партията на Местан, отправи странно предложение от ефира на Bulgaria ON AIR. Альоша трябва да бъде демонтиран и отново монтиран, но пред Винзавода в Карнобат, каза политикът, който е бил в редиците на Национално движение „Екогласност“, на СДС, на Движение „22-ри септември“.

„Този паметник трябва да бъде премахнат, защото на българска земя никой никого не е освобождавал. Тук няма загинал нито един съветски войник. В Бургас са дадени единствените жертви. 20 съветски войници са разбили една цистерна с метилов алкохол, напили са се, отровили са се и са починали“, заяви в „България сутрин“ Михайлов.

„Този паметник, ако бъде демонтиран, е добре да бъде преместен в двора на карнобатския винзавод като символ на жертвите на алкохола“, добави той.

„Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очевидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм“, отсече в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия „за“ и „против“ съветските монументи не съществува.

„Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 000 души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен“, отбеляза още Симов.

„Альошата“, както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка „Альошата“ да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас, в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

„Виждам, г-н Михайлов, че много сте страдал по времето на този социализъм. Интересно е как сте оцелял при тези „гадни“ комунисти. Говорите като представител на политически сили, които се провалиха в опита да направят живота на хората по-добър“, заяви Симов.

„Вашите хора се провалиха във всяко едно начинание и понеже днес се нуждаят от някакъв универсален виновник, той идва в лицето на комунистите, тъй като тези „гадни“ комунисти са управлявали 2 години при Жан Виденов и после в Тройната коалиция. През останалото време по странен начин управляваха близки до г-н Михайлов политически сили и те не оправиха държавата, разграбиха я, превърнаха я в най-бедната страна в ЕС. Днес, понеже не искат да приемат историческата си вина, пак са им виновни руснаците и комунистите“, обяснява червеният депутат. Затова паметниците им пречат, добавя той.