Посрещаме Първа пролет с „Надежда за Милен“

Учителят от Бургас се нуждае от близо 41 000 евро за трансплантация на бъбрек, Ажда Чаушева и други звезди му помагат

Благотворителен концерт под наслов „Надежда за Милен“ ще събере на една сцена изгряващи поп звезди и любимци на няколко поколения българи. Обединява ги каузата да посрещнем Първа пролет, дарявайки живот, съобщава в. „Компас“.
„Концертът е на 22 март от 18 часа във Военния клуб. Първа пролет дава нов живот, надежда, хубави неща, а ние искаме да дарим надежда за хубав живот на Милен. Затова очаквам всички бургазлии с големи сърца да дойдат“, каза в „Добро утро, Бургас“ по Канал 0 певицата Ажда Чаушева, която като добра фея помага за сбъдването на мечтата на 43-годишния учител от Бургас.

Милен Зайков страда от бъбречно заболяване от раждането си. Благодарение на проведено лечение бъбреците му функционират нормално, но се разболява от шарка, която впоследствие причинява бъбречна недостатъчност. Следващите пет години прекарва на хемодиализа.
През 1997 година му правят трансплантация в Санкт Петербург, Русия и така животът за него започва отначало.
Милен завършва психология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където среща своята съпруга, с която са заедно и до днес и се радват на две прекрасни бебета близнаци – Атанас и София.

Те са само на 10 месеца, а младият учител мечтае да е добър баща, да се грижи за тях и да им се радва.
В момента Милен Зайков е психолог в ОУ „Антон Страшимиров” в село Дебелт.
За съжаление през август 2017, след прекарана тежка уроинфекция, бъбрекът намалява драстично функцията си, животът му е в опасност и спешно е включен отново на хемодиализа.
За да може да води нормален начин на живот, да бъде до децата си, да ги гледа как растат и да го познават когато пораснат, той отново се нуждае от бъбречна трансплантация. Така всичко започва от начало.

Клиника в Турция е готова да извърши трансплантацията, а офертата е на стойност 35 000 долара, което е непосилна сума за учителя и неговото семейство.
„Надявам се, че има добри хора, които ще ми подадат ръка и заедно ще съберем сумата, за да мога да живея нормално и да се радвам на това , за което съм мечтал години“, споделя Милен Зайков.
За да се извърши трансплантацията обаче, освен 35 000 евро, трябва да бъдат платени по още 3000 евро за Милен и за донора, т.е. сумата набъбва до 41 000 евро, уточни Ажда Чаушева.
След като най-ранобудната в Бургас водеща Мария Стефанова я пита какво е отворило очите й за страданието на хората, дъщерята на легендата Мустафа Чаушев сподели, че отдавна се опитва да помага на съгражданите ни, изпаднали в беда.
„Започнах да се занимавам с благотворителност след концерта „Надежда за Надежда“. „Учителката и бард от Бургас за съжаление изгубихме в борбата, мака че успяхме да съберем сумата за лечението й! Може би така е било писано. Не можахме да се преборим с най-лошата болест“, сподели певицата и едва не се разплака докато говореше за Надежда Райкова.
„Каузите, които са свързани с бъбречни трансплантации, са ми по-близки, защото майка ми страда от бъбречно заболяване. Обичам да помагам на хората“, добавя Ажда.
„Кирил Малчев например може да се каже, че е една наша спечелена кауза. Този млад мъж също е от Бургас. Преди две години му бе трансплантиран бъбрек и вече живее своя нормален живот“, уточнява певицата.
След като водещата на „Добро утро, Бургас!“ я пита, какво я е повело по този път, Чаушева отговори, че вероятно това е свързано с усещането за една огромна енергия, т.е. любов. „Тя те изтласква и продължаваш да помагаш. Аз съм изключително благодарна на всички хора с големи сърца, които се отзовават на благотворителните кампании, които организираме. Без тях няма как да успеем в каузите“, признава Ажда.
„Всички се отзовават, помагат с каквото имат. Някои купуват в онлайн базара „Надежда за Милен“ неща, а други даряват нещо свое и то се продава. Има хора, които залагат много над реалната сума на продукта. Всички участват активно“, разказва младата дама, чието име означава „капка“, „утринна роса“ и то идеално пасва на благородната й душа.
Правим всичко възможно с момичета от „Надежда за Милен“, за да съберем парите, добавя тя.
„В концерта ще участват Мустафа Чаушев, Георги Дюлгеров, попфолк певицата Вероника, Захари Чернев, Преслава Минасян. Програмата е много богата. Ще участват и деца. Ученичката на Галя Ичеренска – Габриела Желязкова, и формация „Дюн“ ще се качат също на сцената. Билетите са по 8 лева“, добавя Ажда Чаушева.
„Феновете ще имат възможност да присъстват и на репетицията. Който желае, може си направи снимка с тях или да получите автограф. Репетицията е също на 22 март, но в малко по-ранен час“, уточнява тя.
„В една от най-известните верига пекарни в Бургас сме поставили касички. В Старата поща я има, както и до хотел „Аква“, добавя младата дама.

Благотворителният базар „Надежда за Милен“ ще започне от 16 часа на 22 март във фоайето на Военния клуб.

„Орлин Павлов ще ни изпрати тениска, с която е участвал в последния си филм „Нокаут“. Той е с добро сърце и винаги се отзовава на такива мероприятия. Ваня Щерева ще ни изпрати красиви неща. Ирина Флорин се включи преди няколко дни в базара и дари свое бижу. Мая Нешкова дарява свои компактдискове. Всички работят с много обич за Милен“, допълва Ажда.
Тя сподели, че очаква с нетърпение деня, когато на книжния пазар ще се появи първата й книга.
„Подготвям за издаване стихосбирка и си търся издател. Това е моята първа книга и съм много развълнувана. Търся вариант за заглавие на стихосбирката. Единият е „Красива съм, когато се събличам“, защото аз събличам своята душа и показвам едни кътчета, които никой не е виждал досега. Вторият вариант е „Колко души си поделят любовта“, споделя Чаушева.
В книгата ще бъдат включени 75 стихотворения. „Някои са на любовна тематика, а други са за раздяла. Има от всичко по мъничко, както е в живота“, добавя младата поетеса.
„На 22 март, освен че ще продаваме вкусни кулинарни изкушения, от 16 часа ще Ви изненадаме и с минифотосесия на красив, пролетен фон. Може да напишете на дъската своето пожелание към Милен, а малко по-късно ще попеем заедно, за да дадем #надежда за Милен на него и семейството му, защото надежда винаги има! Очакваме Ви във Военен клуб Бургас. Билети на касата на НХК“, сподели във Фейсбук Ажда Чаушева.

Сметката за вашите дарения е :
BG82BPBI79314046064701
BIC:BPBIBGSF
Милен Маргаритов Зайков