Прокуратурата установи незаконосъобразни действия на Община Поморие при продажбата на имот до Яворовите скали

Окръжната прокуратура в Бургас установи съществени нарушения при актове, издадени от Общинския съвет в Поморие. Проверката беше извършена по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов за стартирала процедура по продажбата на 600 квадратни метра терен за строителството на хотел до Яворовите скали в града, съобщава БНР.

Процедурата за издаването на строителни документи по проекта за строителството на хотел край Яворовите скали в Поморие, не е извършена според изискванията на закона, каза окръжният прокурор Красимира Кателиева:

„Следвало е при тази процедура да се изиска разрешение от Министерство на културата предвид естеството на обекта, но такова не е било изискано“.

Районната прокуратура в Поморие пък ще трябва да прецени, дали да бъдат оспорени като нищожни актовете на Общинския съвет за промяна на статута на земята край Яворовите скали от публична в частно-общинска собственост. Срещу строителството на хотел до градинката с паметника на поета в Поморие протестираха жители на курортното селище, а общинският съвет на заседание преди месец отхвърли инвестиционното предложение.