Разбраха се с Ердоган за парите, но не и за обезщетението за тракийците

 Унищожихме около 3000 терористи от ДАЕШ, а тези операции допринасят за сигурността и на Европа, каза турският диктатор във Варна

Всички теми по оста България – Турция, които са били поставяни у нас във вътрешен план, са били обсъдени от премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това обяви министър-председателя след срещата между лидерите на ЕС и южната ни съседка, съобщава бТВ.

Той специално подчерта, че това включва и обезщетенията за тракийските бежанци, прокудени преди век от земите си. „Има и доста претенции от турска страна”, отбеляза Борисов и допълни, че е постигната договореност въпросите да се „изчистят” в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща.

В наши дни наследниците на преследваните и разорени тракийски бежанци вече са над 800 хил. Експерти изчисляват евентуалните компенсации за тях на милиарди евро.

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото, каза пък Реджеп Ердоган.

Турция изпълнява своите ангажименти, начело с грижата за сирийските бежанци, както и борбата с тероризма. Имаше ангажимент от страна на ЕС за финансова помощ в размер на 3 млрд. евро, но до момента сме получи само 1.8 млрд. Надявам се с втория транш да получим подкрепата, която ще улесни техния живот, заяви турският президент, цитиран от БНТ.

По отношение на митническия съюз също имаме очаквания и ги поставихме. Преговорните глави, които са от полза за двете страни, трябва час по-скоро да бъдат обсъдени. Затруднение създават двустранните спогодби, специално обърнахме внимание на тези за сухопътния транспорт, допълни той.

По темата сигурност Ердоган каза, че към момента Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в границите и извън границите на страната. Унищожихме около 3000 терористи от ДАЕШ, тези операции допринасят за сигурността и на Европа. Очакваме силна подкрепа, коментира той.

Уважаваме човешките права и свободи, това се казва и от народа ни, който се стече по улиците при опита за преврат.

Страните от ЕС са стратегически партньори и ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, ние сме динамична страна с младо население, имаме трайни икономически връзки, допълни Ердоган.

„Благодарим на Турция, че са осигурили приют на близо 3 млн. бежанци и че полагат усилия за тях. Ние поддържаме ангажимент да поддържаме тези усилия“, каза пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По думите му Турция трябва да поддържа демокрацията:

„Искаме да насърчим Турция да работи със Съвета на Европа, за да не бъдат ощетявани човешките права. Добрите двустранни отношения са важен аспект, който е част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения в Егейско море, както и по задържане на граждани на ЕС“, заяви Туск.

Туск, Юнкер, Борисов и Ердоган се разбраха за милиардите, които страната му ще получи в замяна на това, че няма да разваля рахатлъка им. Не се разбраха само за парите, които Турция трябва да плати за геноцида над българите. Вместо Анкара да плаща на тракийци, сега май ще се окаже, че България ще трябва да плаща, защото турците имали повече претенции, а Ердоган защитава правата им.  Жалко, че няма кой да защити българите!