Адвокат: Арестът на Иванчева показа, че в България права и закони няма

 Щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава, че такъв липсва, категоричен е Николай Хаджигенов

Много шум за нищо или справедливата строгост на закона се изсипа на няколко квадратни метра в София, където се разигра зрелищна акция по задържането на кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова?

Двете бяха арестувани по време на получаването на подкуп от 56 хил. евро за уреждането на разрешително за строеж.

Адвокат Николай Хаджигенов каза в студиото на Bulgaria ON AIR, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

„Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава, че такъв няма“ отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

„Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече“, каза пък в „България сутрин“ журналистът Ива Николова.

„Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка“, добави Николай Хаджигенов.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев пък каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

Въпреки че повечето сигналоподатели срещу Иванчева намеквали, че от тях искат подкуп, само един го е казал директно и се съгласил да съдейства на полицията, защото, според прокурор Гешев, „имал европейско мислене в добрия смисъл на думата“.