Бунтари: Защо арестуваха Иванчева, а не Бойко?

 Задържането на кметицата е прекалено зрелищно, но и днес не е ясно защо тя стоя с часове с белезници на публично място

Защо арестуваха кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, която инициира събирането на подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района и се изправи срещу незаконното строителство в „Младост“? Защо например никой не разследва Гинка, която купува ЧЕЗ? Защо не беше разследван Бойко Борисов, след като изтегли кредит от милиарди, а парите изчезнаха в черна дупка? Тези въпроси зададе Ива Иватта във Фейсбук.

Младата дама, която се прочу преди две години, след като вбеси в Лондон премиера, казвайки му в очите, че правителството му не е българско, а щатско-турско, попита и защо никой не разследва Стефан Софиянски. Тя припомни, че когато бе кмет, години наред усвоявал пари, без да отчете никаква дейност.

„След като една обикновена кметица на квартал има достъп до толкова пари и може да бъде заловена с такъв голям подкуп, какво остава за Йорданка Фандъкова? Тя колко пари е гушнала до този момент, като кметица на София или нея ГЕРБ я пази? Колко рушвети получават всички, които позволяват незаконното строителство в цяла София, която заприлича на бетонен бункер? Кой ще разследва тези нарушения на незаконно построените сгради от мутри без документи?“, попита младата бунтарка.

Зрелищният арест на Десислава Иванчева вчера провокира вълна от коментари.

Държавата трябва да обясни спазен ли е законът за противодействие на корупцията, твърдят експерти по защита на правата на човека, цитирани от бТВ.

И днес не е ясно защо Иванчева стоя с часове с белезници на публично място, както и какво е наложило събирането на доказателства в отсъствието на адвокат.

„Трябва да бъдат положени усилия, за да се докаже на обществото, че това не е само театър, това наистина е било необходимо, за да се осъществи функцията на държавата да пази правата на хората и да разкрива престъпления”, коментира адв. Александър Кашъмов.

Не е ясно и какво е наложило присъствието на новосъздадената антикорупционнна комисия.

„Първоначално беше обявено, че действията по арестуването са били извършени от Комисията за противодействие на корупцията, която не е оторизирана да извършва такива действия”, казва адв. Здравка Калайджиева.

Новата комисия се включи и при задържането на кмета на Септември през февруари.

„Изглежда държавата се опитва да прави пиар на антикорупционната комисия, който да създаде предварително доверие в нея”, смята адв. Кашъмов.

И ресорният вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева беше на мнение, че вчера службите са прекалили.

От МВР обясниха, че акцията е на Спецпрокуратурата и според закона те са присъствали само в момента на задържането.

В последните години за такива арести България е осъдена повече от пет пъти в Страсбург.