Жестока битка! Гришо спаси 2 мачбола и би в инфарктен мач

След сладък реванш срещу Джазири българският тенисист си осигури чек за 62 945 евро и 90 точки за АТР ранглистата

Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира с награден фонд 2 794 220 евро в Барселона след драматичен мач, в който като по чудо спаси 2 мачбола и успя в жестока битка да надделее над Малек Джазири с 7-5 4-6 7-6(8).

Първата ни ракета срещна сериозна съпротива от тунизиеца и дори трябваше да отрази два мачпойнта, но след 2 часа и 52 минути изключителна битка успя да пречупи съперника си.

По този начин Григор взе сладък реванш за загубата си от тунизиеца в Дубай по-рано през сезона, а освен това си гарантира чек за 62 945 евро и 90 точки за АТР ранглистата, съобщава сайтът на българският тенисист – grigordimitrov-bg.com. В опит да достигне до полуфиналите и да си осигури завръщане под №4 в света, българинът очаква победителя от мача между Роберто Баутиста Агут и Адриан Манарино.

Днешната среща започна с няколко бързи гейма за сервиращите, но при 2-2 Григор допусна двойна грешка и още няколко неточности, за да се стигне до първи брейкпойнт за Джазири. Българинът го неутрализира, но представителят на Тунис си осигури още един шанс, като този път ръката на Григор трепна и той предаде подаването си с двойна грешка.

При 3-4 първата ни ракета стигна до първия си шанс за рибрейк, а ударът на Джазири попадна във външната страна на полето и това доведе до сериозен спор между Григор и главния съдия относно това кой точно е отпечатъкът от удара на световния №88. В крайна сметка точката бе преиграна и Джазири изравни, но малко по-късно Димитров все пак успя да върне пробива.

Българинът спечели с лекота следващото си подаване, а при 5-4 отново притисна съперника си, но след спасен сетпойнт Джазири все пак изравни. Но два гейма по-късно Григор поведе с -0-40 и макар да пропусна още три сетпойнта, при общо петата си възможност не сгреши и спечели откриващата част със 7-5.

На старта на втория сет обаче последва спад в концентрацията на Димитров, който с нова двойна грешка предостави брейкпойнт на съперника си и той моментално се възползва. В четвъртия гейм българинът все пак имаше два шанса за рибрейк, но не успя да се възползва, малко по-късно пропиля и третата си възможност и в крайна сметка Джазири запази предимството си.

Нататък резултатът вървеше гейм за гейм, а Григор така и не успяваше да намали броя на напредизвиканите си грешки и Джазири не срещаше никаква съпротива в собствените си подавания. Стигна се до 3-5, когато сервирайки за оставането си в сета Димитров допусна нова доза неточности и предаде втората част след нов пробив, този път на нула.

Нови шансове се откриха пред Димитров още на старта на третия сет, но българинът за пореден път не успя да се възползва и статистиката набъбна до цели десет пропуснати брейкпойнта от общо 12. Няколко гейма по-късно пък последва нов слаб сервис гейм за Григор, в който Джазири набързо поведе с 15-40 и материализира втората си възможност.

Българинът обаче отказа да се предаде и натисна педала на газта при изоставане от 1-4, печелейки 12 от следващите 15 разигравания, за да се върне отново в резултата. Нататък драмата продължи с пълна сила и след няколко бързи гейма за сервиращите и медицински таймаут за Джазири се стигна до 5-6, когато Димитров трябваше да спасява мачпойнт преди да вкара мача в тайбрек.

На старта на решителния дълъг гейм и двамата печелеха точките на собствен сервис до 4-4, когато Григор направи минипробив и при 6-4 имаше два мачпойнта. Джазири ги спаси, след което неутрализира и трети, а при 8-7 дори се добра до мачпойнт в своя полза. Димитров обаче не се предаде и материализита два поредни минибрейка за 9-8, когато все пак пречупи съпротивата на световния №88 и сложи край на този драматичен сблъсък.

В този слаб мач обаче първата ни ракета не показа с нищо, че по-добър от Джазири. За да стигне до полуфинал Григор Димитров ще трябва доста да повиши нивото.