Родители на война с държавата, излизат на протест срещу изедниците

 Искаме от държавата да не бъде мащеха на децата си, каза вдовицата Златина Хаджипанайотова, чиито деца нямат право на пенсия заради абсурдни закони

По цял свят датата 1 май е време за социални протести. В България 1 май 2018 г. ще бъде по-различен от предишните години – точно в 11:00 ч. пред Народното събрание родители ще обявят война на държавата, съобщава бТВ.

Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев, Борислав Петров имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им.

Златина е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите „са направени така, че децата на работещите хора да не могат да се възползват от т. нар. социални помощи и придобивки“. В случая на децата ѝ е отказана наследствена пенсия, защото съпругът ѝ е починал след 30-годишна възраст и макар да е работил в страни извън ЕС, няма изискуемия пет години стаж, който да му бъде признат у нас. Персоналната пенсия пък им е отказана, защото доходът не е под гарантирания минимален доход от 75 лв.

Детето на Младен е страда от болест, отключила се вследствие на ваксинация, а, по думите му, държавата му отказва лечение и помощ.

Борислав пък е вдовец и има право на персонална пенсия за детето си, но не я получава. Наследствената е отказана отново заради липса на трудов стаж, при положение, че съпругата му почива на 25 години, малко преди да се дипломира. Държавата просто я няма, каза той.

„Ние, родителите на България, обявяваме код черно, обявяваме война срещу законите, война срещу институциите“, каза Златина. Тя призова всички родители да излязат на тази война и така да застанат зад децата си.

С протеста си и обявяването на код черно символично погребваме бъдещето на тази страна, защото с политиката си в момента към децата и работещия родител България ще спре да съществува.

Искаме държавата да промени приоритетите си. Искаме детски добавки за всяка българска майка; адекватно безплатно лечение за всяко българско дете, което се нуждае от такова; искаме държавата да отдели пари за кувьози; сираците да получават пенсии. Искаме от държавата да не бъде мащеха на децата си, каза Златина.