Янките стрелят с „Томахоук”, страхуват се от ответен удар

Атакувани са три обекта на режима в Дамаск

Ударите в Сирия са извършени с ракети „Томахоук”. Това е управляема крилата ракета, която прецизно се насочва чрез сателит. Тя тежи тон и половина и е дълга над шест метра. Обсегът й е между 1500 и 2500 километра, съобщава Нова телевизия.

Използвани са и ракети, изстреляни от бомбардировачи Б1 на американските военно въздушни сили.

Атакувани са три обекта в Сирия. Това са изследователски комплекс в Дамаск, предполагаем склад за химически оръжия западно от град Хомс и важен команден център близо до същия град.

Откъде са изстреляни ракетите? Използван е ракетният кораб Доналд Кук и самолети на Франция и Великобритания. Американските бомбардировачи не са влезли в сирийското пространство от опасение, че противовъздушната отбрана на Сирия може да направи ответен удар.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че са свалени над 10 ракети от противовъздушната отбрана на страната. С какво разполагат сирийските военни: основно с ракетни зенитни комплекси „Квадрат” и „Нева”, както и с противовъздушна артилерия.

Руските военни, които са разположени край Латакия и Тартус, са в готовност да защитават своите бази.

Там са разгърнати мобилният зенитен комплекс „Панцир”, който е предназначен именно за борба с малки обекти, като ракетите „Томахоук”. В готовност е и големият ракетен комплекс S-400. Но до момента няма информация руските военни да са участвали в защитата на Сирия.