Какво спечелиха Тръмп и (З)Мей от ударите в Сирия?

 Ударените обекти са евакуирани преди дни след предупреждение от Москва, а според Владимир Чуков до сблъсък на НАТО с Русия няма да се стигне

Какво спечелиха войнолюбците Доналд Тръмп и Терезка (З)Мей от ударите в Сирия? Ракетите им удариха обекти, които са били евакуирани преди дни след предупреждение от Москва. Това обяви високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и ТАСС. Според съюзника на Асад при операцията са били изстреляни около 30 ракети, а една трета от тях са били прехванати.

Военната операция няма да доведе до никаква промяна в Сирия. Тогава какъв бе смисъла от това ракетно шоу?

Сега дипломатите и политиците ще имат много работа. Всеки от президентите трябва да обяснява какво се е случило. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV експертът по международна сигурност Владимир Чуков.

За глобален конфликт много отдавна се разбра, че не става въпрос, категоричен е той.

Русия не е била уведомена, но тя не е била мишена, което само по себе си подсказва, че глобален конфликт от самото начало на присъствието на двете държави в Сирия не е имало и няма и да има, допълни Чуков.

Не можем да очакваме дори промяна на баланса на силите на терена, защото с подобен тип удар – това не е кампания, не е военна операция, а просто удар и нищо не може да се случи, заяви експертът. По думите му става дума най-вече за нанасяне на материални щети по обектите. Подбраните мишени подсказват локални и ограничени удари, подчерта Владимир Чуков.

„Въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия са тест на реакцията на Русия на терен и как би действала тя при по-мащабни удари”, каза пък Славчо Велков в ефира на bTV.

„Най-важното, е че Русия не беше уведомена, което се счита за жест на нелоялност от страна на Съединените щати”, коментира Велков.

Според него реакция на ударите ще има, но няма да се стигне до промяна на баланса на силите, нито до политически последствия в Дамаск.

„Сирийската противоракетна отбрана не беше неподготвена за тези удари. За да свалиш 10 ракети „Томахоук” – те са били в непрекъсната готовност”, коментира Велков.