“Българската гордост” превръща училище в инкубатор за родолюбци

Недялко Йорданов и Хайго са сред съвременните будители, срещнали се с талантите от 142-ро училище „Веселин Ханчев” и техния учител Иван Апостолов

Иновативен проект може да превърне българските училища в инкубатор за успели родолюбци. Столичното 142-ро училище „Веселин Ханчев” е мястото, където мечтите се сбъдват. Благодарение на учителя си по изобразително изкуство Иван Апостолов учениците имат шанса да се срещнат със светила на науката, с рок идолите си, с най-добрите поети, музиканти, художници и актьори.

Целта е учениците да се запознаят и да направят близък контакт с достойни наши сънародници от различни сфери на културния ни живот, чиито постижения и сбъднати мечти са факт, каза пред репортер на в. „Компас“ Иван Апостолов.

На това му се вика късмет, би възкликнал някой хлапак от стоманено-бетонната джунгла на Бургас. Благоприятни условия за развитие на таланта обаче може да се създадат и в «най-добрия» град за живеене, ако колегите на Апостолов вземат пример от него и реализират проекта му, за да превърнат училищата в инкубатор за звезди и патриоти. Тогава ще си върнем ценностите и българинът няма да се нуждае от онази кутия, наречена телевизор, за да гледа безсмислени риалита като „Биг Брадър“, „Като две капки вода“ или „България търси талант“.

Недялко Йорданов и Хайго са сред съвременни будители, срещнали се с талантите от 142-ро училище „Веселин Ханчев” и техния учител.

„Апостолов определи срещата с Поезията, Музиката и благородствената, надземлянска възвишеност на бургаския поет и Хайгашод Агасян като безценен релакс за изтънелите ни интелектуални сензори. Двамата възправиха в аплаузен екстаз и младенци свежи и мъдрост даскалска в препълнения салон на 142 ОУ «Веселин Ханчев», разказва инициаторът на “Българската гордост”.

„Децата, демек Бъдещето ни… се държаха предостойно, с изискано внимание попиваха информация нова, но не и чужда на българското светоусещане! А въпросите, които заваляха поройно след финалните слова на музикалните будители, учудиха дори и тях. Разбира се приятно! «Епизод» се срещна с едно достойно, родно Бъдеще, а то самото…. видя, че лицето и душата на Музиката могат да бъдат стилни откъм арт прочит, мощни както само Рокът и Метълът могат да бъдат и… по нашенски красиви!!! Да живей България!!!“, написа във Фейсбук Апостолов.

„Тангра“ – Богът Слънце беше на гости при нас! Това е човек от злато, Музикант легенда и свръх сладкодумен събеседник, или просто – г-н Косьо Марков!“, добавя учителят.

Легендата на култовата българска група бе сред почетните гости на училището. Заради него Камерната зала на учебното заведение в последния петък на април бе препълнена от желаещи да го видят отблизо.

Основателят на „Тангра“, която се превръща в една от най-обичаните у нас банди, е работил с Емил Димитров и Лили Иванова, припомня учителят.

В 25-ия ден на април пък учениците посрещнаха с бурни овации певицата Мая Нешкова и композитора, а също така и неин верен житейски спътник Кирил Икономов. Дуетът остави у присъствалите усещането… като за среща със прескъпи роднини, добавя инициаторът на проекта “Българската гордост”.

„Не по-малко вълнуващи ще са и срещите с първата дама измежду височайшите ни гости – единствената и неповторима….г-жа Нешка Робева и с Негово Метъл Височество Емил Анчев. Те ще са на 4 и 11 май“, добавя Апостолов.

„По случай 30 години от основаването на група „Конкурент“ разкъртващ гост на училището ще е Лидерът и Душата на таз славна команда. Той ще изнесе елитен урок по здравословен hard rock, разкри учителят.

„Прелюбопитна и изпълнена с нежна носталгия и финяшки артистизъм беше и срещата-беседа, в чийто вихрен епицентър бе Петър Даскалов – бивш възпитаник на 142-ро училище, преталантлив художник – график и илюстратор, създател на анимационни филмчета за деца и на документални такива за… пораснали (но само на ръст) деца! Той е и китарист на рок група „Атлас“ почти от създаването й през 1985 година.

Сред гостите на училището бе и Христо Ламбрев. Легендарният музикант и композитор прикова вниманието на меломаните.

„Той е автор на най-известните шлагерни бисери, списувани специално за родните рок динозаври «Сигнал», и личност с огромна безапелационна харизма, фин артистизъм, вселенска скромност и прелестна музикантска мисъл!“, заяви учителят.

Присъствието на Ламбрев озари малкия салон на 142-ро ОУ с обаятелна мемоарност и изпълнения елегантски, разказва Апостолов.

„Продължаваме и през май! В реалната роля на наш благ и любим гостенин ще пребъде Ударният интелект на Родината – маестро Стоян Янкулов – Стунджи!!! Срещата с него ще е на

10 май от 12:30 часа във физкултурния салон на училището“, поясни учителят.

Той се надява идеята му да бъде възприета от колегите му от другите училища в страната.

„Имаме таланти безмерни, имаме блясък человеческий! Показвайки го на питомците ни крехки…., осигуряваме на България, вековна и можеща…. бъдещий комфорт!!! Поразмислете се….и да отпочнем Апостолското дело!!! Новото Априлско въстание!!!“, призова Апостолов.

„Срещи с българската гордост“ има една чиста и единствена цел – да предостави на челядта училищна и бъдеще родно възможността за запознаване и близък контакт с наши достойни сънародници, чиито постижения и сбъднати мечти са факт. Това сподели идеологът и инициатор на проекта Иван Апостолов.

Във време, когато едни бездушни предатели се кланят като пред божества на разни джендъри в Брюксел и Вашингтон и стриктно изпълняват доктрината им за потъпкване на стойностното, за опростачването на нацията, един български учител намери начин да се противопостави на системата, да спре „месомелачката“ и изтичането на мозъци. Неговата идея е да покаже, че освен рекламираните от медиите на Пеевски мутри и простакеси от т.нар. елит, в милата ни родина има и достойни творци. Какъв по-хубав пример за сбъдване на мечти може да даде учителят по изобразително изкуство Иван Апостолов на своите възпитаници от това да ги срещне с някои от най-добрите поети, музиканти, художници и артисти!?

„Имаме личности креативни и можещи! Нека срещнем с тях една истинска и силна България!“, споделя инициаторът на проекта „Срещи с българската гордост“.