Далаверите на властта. Европейски паспорт. Евтино

Константин (Костя) Циганов се прочува в Русия като тартор на престъпната групировка “Уралмаш”. В средата на 90-е той дори изкарва танк на централния площад в Екатеринбург срещу конкурентна чеченска групировка. Обявен за издирване от руското МВР, той успява да се сдобие с българско гражданство и се установява у нас през 2001 г.

ciganov-borisov

Костя Циганов на бенефисен мач с Бойко Борисов

В периода на предкризисния строителен бум по Черноморието Циганов инвестира десетки милиони в проекта “Коста дел Кроко” – луксозно ваканционно градче за 5000 души до Царево.

Произходът на милионите на Циганов тъне в периода на бандитско натрупване на капитали в Русия, но в България няма кой да го разследва. Костя Циганов се ползва с протекции. Той е близък с брата на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и рита футбол с премиера Бойко Борисов.

Инвеститорската идилия обаче приключва в началото на 2010 г. когато Циганов е арестуван заедно с още няколко руски граждани. След няколко месеца престой в общежитието за чужденци в Бусманци, Циганов е експулсиран от страната със заповед на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев като опасен за националната сигурност.

Натурализацията на един такъв човек показва как всички контролни институции у нас не правят нищо от това, което трябва да правят – финансово разузнаване, ДАНС и т. н.” – коментира случая адв. Николай Хаджигенов, специализиран в процедурите за получаване на българско гражданство.

Днес “Коста дел Кроко” стърчи недовършен на южния бряг до Царево и предлага впечатляващ декор за снимки на апокалиптичен филм-катастрофа. Проваленият проект е нещо като паметник на дивашкото застрояване на българския бряг с пари от престъпна дейност, а и на безхаберието на българските власти, които повече от 10 години не предприемат нищо, за да премахнат тези руини от бандитската “бетонна епоха”.

Европейски паспорт. Евтино