Politico: В САЩ знаят за криминалното минало на българския премиер Бойко Борисов

Американският главен прокурор Джеф Сешънс пътува до България, за да се бори с организираната престъпност. Там той е имал среща с премиера Бойко Борисов, който е имал значителни връзки с организираната престъпност.

С този парадокс започва статията на автора Джош Мейър озаглавена „Неловката среща на Сешънс в борбата с престъпността“. Тя е публикувана на 22 май в сайта на авторитетната американска онлайн медия Politico. Предлагаме превод на статията и коментар за изнесените в нея данни.

Неловката среща на Сешънс в борбата с престъпността

По време на посещение в България по повод борбата с организираната престъпност, главният прокурор на Тръмп се среща с премиера на страната, като самият той е свързван с тази престъпност.

От Джош Мейър, „ПОЛИТИКО“ (Politico), 22.05.2018 г.

Главният прокурор Джеф Сешънс, който посети България за да обсъди организираната престъпност и други въпроси свързани с транснационалната сигурност, се срещна във вторник с българския премиер Бойко Борисов, а самият той вече повече от десетилетие е преследван от твърденията на САЩ за сериозни връзки с мафията.

Сешънс е в България за среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на САЩ и Европейския съюз (ЕС) за да участва в пленарни сесии по въпросите на организираната престъпност, киберпрестъпността, борбата с тероризма и сигурността на границите. На 1 януари България пое за първи път ротационното председателство на ЕС, което даде на Борисов специални отговорности по въпросите на наказателното правосъдие в целия съюз.

Колоритният премиер и бивш шампион по карате отдавна гради образа си на борец срещу престъпността в България в стил „Батман“ и от време на време изтъква подкрепата си за Вашингтон и усилията на САЩ в борбата с организираната престъпност. Но Сешънс може би се е почувствал особено неловко при срещата си с Борисов, като се има предвид водещата роля на главния прокурор в шумно рекламираната инициатива на президента Тръмп за борба с транснационалната организирана престъпност.

Служител на Министерството на правосъдието (на САЩ) отказа да каже дали Сешънс е бил информиран за миналото на Борисов, като обясни, че министерството „не коментира вътрешни инструктажи“. В изявление Министерството на правосъдието заяви, че Сешънс се е срещнал с Борисов в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и че диалогът е бил фокусиран върху „общия ангажимент на двата народа за борба с международния тероризъм, киберсигурността, трафика на наркотици и трафика на хора“.

Изявлението на Министерството на правосъдието не споменава конкретно организираната престъпност, но казва следното: „Главният прокурор и премиера обсъдиха и други сфери на сътрудничество между двете страни в областта на правоприлагането, включително екстрадиция и правна взаимопомощ.“

Сешънс не е първият високопоставен представител на САЩ, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го покани в Белия дом през 2012 г.. Бившите директори на ФБР Джеймс Коми и Робърт Мълър също са се срещали с него.

Служителят на министерството на правосъдието, който поиска да остане анонимен, отбеляза, че и двамата държавни секретари на Обама, Джон Кери и Хилари Клинтън, са се срещали с Борисов. Той добави още, че Сешънс се е срещнал с Борисов, защото той е „демократично избраният лидер на България“ и заради ролята на България в ЕС.

Предполагаемата връзка на Борисов с десетки мафиотски убийства в бившата комунистическа страна обаче беше достатъчна за да накара Мълър да откаже среща с него през 2005 г., въпреки че по това време той беше най-висшият представител на правоохранителните органи в страната си. В крайна сметка Мълър се срещна с Борисов след като бе подложен на натиск от Белия дом по времето на Буш. Когато двамата отново се срещнаха в София през 2011 г., Мълър изглеждаше като да няма голямо желание да се усмихва по време на фотосесията с Борисов, който е известен с това, че споделя надлъж и шир снимките си с водещи международни фигури в сектора на сигурността.

През 2006 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли предупреди в класифицирана американска дипломатическа грама, че Борисов е изгряваща политическа звезда, но също така и човек, който е „замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки връзки с Лукойл“ – руската държавна енергийна компания – „и с руското посолство“.

Байърли твърди, че Борисов, който по това време е кмет на София, е замесен в скандали с източване на гориво, с незаконни сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Той казва още, че Борисов е използвал бившия си пост на началник на министерството на вътрешните работи „за да прикрие криминални деяния“, а жената с която съжителства управлява голяма българска банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Оттогава Борисов вече три пъти се изявява като министър-председател. Той отхвърля всички твърдения за непочтеност. Запитан за сведенията за предполагаеми връзки на Борисов с организираната престъпност, представителн на българското Министерство на външните работи каза пред „ПОЛИТИКО“: „Дори не съм чувал(а) за тези слухове“.

В последните години някои официални лица от ЕС заявяват, че Борисов изглежда по-ангажиран с усилията за борба с престъпността, главно защото България се опитва да овладее все още широко разпространените корупция и организирана престъпност за да бъде приета в Шенгенското пространство.

По време на срещите във вторник, служители на Министерството на правосъдието също така са настояли България да екстрадира в САЩ петима българи обвинени в износ на части за самолети за националната авиокомпания на Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ, съобщи официалният представител на Министерството на правосъдието пред „ПОЛИТИКО“.

Според репортаж на „Ройтерс“, главният прокурор на България е заявил през април, че шансът България да сътрудничи за това е „минимален“, тъй като има „недостатъчни законови предпоставки“ за екстрадирането. Официалният представител на Министерството на правосъдието отказа да коментира дали българските представители са смекчили позицията си по този въпрос.

Коментар на Биволъ:

Данните за криминалното минало на Бойко Борисов не са от вчера. Биволъ пръв публикува, в рамките на партньорството си с Wikileaks, дипломатическия доклад на Джон Байърли за престъпните връзки на премиера. В него се казва, че организацията SIMO, идентифицирана като ЦРУ, е потвърдила данните на Държавния департамент. Криминалните връзки на Борисов са детайлно описани и в т.нар. „Швейцарски доклад“ цитиран от американското издание „Конгрешънал Куотърли“. В интервю пред Биволъ (виж туктук и тук) авторът на статията Джеф Щайн, водещ американски журналист по въпросите на сигурността, потвърди автентичността на доклада, който Биволъ публикува преди няколко години (виж туктук и тук) През 2012 г. Биволъ публикува и досието „Буда“ – разработка на ЦСБОП от 1996 г. за вербуване и наблюдаване на Борисов като фигура от ъндърграунда. Налице са и факти, че Борисов, заедно с Румен Николов – Пашата и Цветелина Бориславова е притежавал нелегална фабрика за цигари в Крайморие, разбита при акция на БОП през 1995 г.

Bivol.bg