Кои са предателите, заради които ще купуваме руски газ от Турция

Радан и Иван Иванов от ДСБ тръбяха, че „Турски поток” е блъф, а тръбата щяла да ни донесе 400 млн. евро загуби и наистина губим, но заради лъжците, каза Румен Петков

Кои са предателите, заради които ще купуваме руски газ от Турция и ще ползваме ток, произведен от руски реактори в Турция? Над този въпрос ще си блъска ума лидерът на АБВ Румен Петков. Тази сутрин той озадачи водещият Антон Хекимян, като нахлу в студиото му с няколко тома. На 1800 страници са събрани „грозните приказки срещу България и нашата енергийна сигурност и най-вече срещу „Южен поток”, обясни бившият вътрешен министър.

„Всички, които говориха срещу „Южен поток”, работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство”, каза Петков в „Тази сутрин“ по бТВ.

Той цитира извадки от интервютата с изказвания на Радан Кънев и Иван Иванов от ДСБ, според които проектът „Турски поток” е блъф, а тръбата от Русия през Черно море до България е щяла да ни донесе 400 млн. евро загуби.

„Страната ни наистина губи по толкова пари годишно, но от това, че не се построи „Южен поток“. Лъже се брутално, а сега лъжите на тези хора ще ги платим ние“, обясни лидерът на АБВ.

Да си платен русомразец не е достатъчно, за да мразиш и собствения си народ и икономика, коментира той.

„Ние от АБВ казахме много категорично „Не на двойните стандарти!” – може „Северен поток”, може Меркел да отиде в Сочи и да каже „Северен поток” за нас е икономика”, а „Южен поток” за нас да е зависимост”, подчерта Петков.

„Сега се започва същата агресия срещу „Белене”, без да си даваме сметка, че Турция строи 8 реактора – 4 руски и 4 японски. Когато затворим „Козлодуй”, ако нямаме „Белене”, ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция”, предупреди Петков. Според него всички правителства до момента без това на Жан Виденов са подкрепяли строежа на Втора атомна.

Според лидера на АБВ правителството има пред себе си две големи предизвикателства – да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене” в рамките на 7 до 10 години.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност”, той определи действията на БСП като „компенсаторен акт, стремеж да се запушат вътрешни пробойни и несбъднатости”.

„Този вот на недоверие дава възможност да се види бухалката МВР – г-н Марешки юнашки обяви, че ще подкрепи правителството и тогава защо да се чудим защо няма борба с контрабандата с горива, защо няма борба с незаконното производство и разхвърляне на лекарства в България и по света”, попита Петков.

Юначетата в парламента се разбират идеално. Карат се за парлама и работят, но не в името на националните, а за своите интереси. Затова ще купуваме руски газ и ток от съседна Турция и ще си останем най-бедни в Европа.

Дали в томчетата на Румен Петков има страници, посветени и на вожда от Банкя остава загадка, но факт е, че заради непоследователната политика на ръководените от него правителства, останахме без „Южен поток“ и площадката на АЕЦ „Белене“ се превърна в жабарник.