КОЙ  носи пряка отговорност за загуба на международния арбитраж и България  бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. 

колаж : Фейсбук

Белене се е превърнала в удобен обект за колосално източване на бюджета на България, без никаква санкция от страна на правоохранителните институции, като прокуратурата, посочи bivol.bg

Позицията на действащия Министър-председател Борисов за ядрената централа се мени през годините в шизофренна циклофреничност. В началото на своето управление Борисов се обяви категорично ЗА довършването на АЕЦ-а и за активното участие на държавата в това. В средата на 2011 г. изведнъж без никакво видимо основание Борисов се събуди с коренно различното мнение, че Белене е вредна за националната сигурност, трябва да бъде незабавно прекратен този проект и че в “гьола Белене” не е никак изгодно да потъват нови милиарди, които следващите поколение българи ще изплащат. /виж тук/

Междувременно Борисов носи пряка отговорност и за тежката загуба на международния арбитраж, в който България беше осъдена да плати на руската страна 1.2 млрд. лв. за прекратения проект. Именно Борисов разпореди в последните дни на втория си мандат парите да бъдат платени предсрочно и светкавично, без дори българската страна да обжали неблагоприятното съдебно решение, накърнило пряко националния ни интерес. За разследванията и скандалните факти, които Биволъ до момента разкри и публикува по тази тема, а те не са опровергани от никого, ще стане дума по долу. Днешниата версия на Бойко Борисов – Премиер отново се кълне в мантрата Белене, разговаря с Путин за бъдещето на централата и официално обявява, че е нужно проектът да се завърши, да се търси стратегически инвеститор. Трудно е да се определи, това политическа псохопатия ли е или обикновено дисоциативно разстройство. Каквото и да е – подобни конверсионни капризи излизат непосилно скъпо за най-бедната страна в ЕС.

Вредно управление или престъпна безотговорност

В последното си разследване Биволъ успя да се сдобие с документи, доказващи безотговорна държавна политика по отношение на проекта за АЕЦ Белене. Хипотезите, че отговорни държавни служители са извършвали неправомерни и абсурни действия, които са довели до фатални последици и щети, се потвърждават по неопровержим начин. Имаме достатъчно основания да смятаме, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов е извършил престъпление по служба, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ Белене. Превишавайки правомощията си той подписва критичното Допълнение 12 (Анекс 12) към Споразумение от 2006 г. между НЕК и Атомстройекспорт (АСЕ) за изграждане на два блока на АЕЦ “Белене”. Неговият подпис ангажира необратимо НЕК с конкретна инвестиция в централата. По-късно руската страна използва именно този текст като ключов аргумент за завеждане на арбитражното дело в Женева за прекратяване на проекта, загубено от България.

Вместо да стане клиент на прокуратурата и да бъде осъден, човекът отговорен за щетата от 1,2 милиарда лева беше издигнат в политическото доверие от властта. Той получи пост на зам. министър на енергетиката в правителството “Борисов 3”. Този ход на Борисов намира логично обяснение – мълчанието на Първанов трябва да бъде обезщетено. Защото всички данни в този сюжет сочат, че той е само бушон, а истинският виновник за накърняването на бюджета с 1,2 милиарда е самият Премиер на държавата Бойко Борисов.

От новите документи, имащи отношение към проекта “Белене”, които Биволъ разкри, прозира цялата изключително грозна истина. Сред тях е и самото Допълнение 12.

Хроника на управленско своеволие

Своеволие е най-мекото определение за действията на Красимир Първанов като изпълнителен директор на най-голямата държавна енергийна компания – НЕК. В качеството си именно на избран от СД изп. директор той подписва фаталния Анекс на 31 март 2011 г. Веднага след това следва странен, но логичен и съвсем типичен властови кадрил за да се прикрие мащаба на скандала: Министър Трайчо Трайков уволнява светкавично Красимир Първанов, а Бойко Борисов го връща на поста и даже мъмри Трайков. Аналогиите с някои актуални събития никак не са случайни. Пред медиите Борисов обяснява, че Първанов всъщност не е уволнен и по настояване на министър Дянков се чака лично той да вземе отношение след връщането си от САЩ, където се е намирал тогава. В крайна сметка Първанов беше отстранен на 14 април 2011, но никой на разбра какво точно е ставало в кулисите на властта. Заради този случай Трайчо Трайков получи “последно предупреждение” от Борисов, а няколко месеца по-късно директно беше уволнен без церемонии.

В обясненията си пред медиите на нарочна пресконференция след като беше уволнен, Красимир Първанов твърдеше, че е получил писмено разрешение да подпише от вицепремиера Симеон Дянков, който тогава се намирал в САЩ.

Снимка: Дарик

„Имах писмено „да“ по имейл на вицепремиера Дянков, който е ресорен за енергетиката. Министър Трайков беше уведомяван за всяка една дума на текста на споразумението. Крайният вариант е съгласуван и с него. Разговарях няколко пъти, той оставаше да мисли. Аз съм потърсил министър Дянков след като не можах да открия министъра (Трайков), защото не вдигаше телефона си”, каза Първанов.

Пред Биволъ Симеон Дянков обаче отрече категорично да е изпращал такова съобщение до Първанов.

„Определено не съм пращал имейли на Първанов или когото и да било друг“ – отговори той в имейл на въпроса „Дали сте имал предварителни разговори, по телефон, имейл, или някакъв друг канал с г-н Първанов, в които да сте изразили подкрепата си за подписването?“.

Опитите на Биволъ да получи коментар от самия Красимир Първанов останаха без отговор.

Трайчо Трайков също отрича в изявление пред Народното събрание, че подписаният от Първанов документ е бил съгласуван с него. Той твърди, че на 31 март е имало съгласуван и от българската и от руската страна текст на Допълнение 12, който не е съдържал ангажимент за окончателен ИДС договор (инженеринг, доставка и строителство) в някакви фиксирани срокове. Този анекс е можело да бъде подписан, но Първанов подписва съвсем друг текст. Той полага подписа си под първоначалната руска версия въпреки, че това му е изрично забранено от Трайчо Трайков. Според думите му Първанов е подписал

“В нарушение на мойта заповед, на решението на СД на НЕК и на мненията изразени в писмен вид по електронна поща от членовете на СД на БЕХ.”

На въпрос на Биволъ дали е сезирал прокуратурата за тези нарушения, Трайчо Трайков отговори, че е подал сигнал към ДАНС. Резултат от сигнала очевидно няма.

От различните версии дотук излиза, че някое от действащите лица в тази ключова афера лъже. Има обаче и друг вариант, който не се коментира интензивно покрай скандала през 2011 г., но днес изглежда най-логичен: Първанов да е получил разрешение директно от премиера Бойко Борисов.

Проблемът за Красимир Първанов обаче не е в това кой какво му е наредил.  Единственият законосъобразен път да получи той пълномощия за такъв подпис е да има изрично разрешение от Съвета на директорите на БЕХ. Така е според устава на НЕК. Не заповед на Трайков, не имейл от Дянков, не обаждане от Борисов, а решение на събранието на СД на БЕХ, одобрено с мнозинството от членовете на СД е ключът, който би оневинил Първанов. А такова липсва, сочат документите с които разполага Биволъ.

Незаконният подпис на цена 1.2 млрд.лв

Подписът на Първанов като председател на Съвета на директорите на НЕК е положен под Допълнение 12 на 31.03.2011. Първанов успява да издейства одобрението на борда на НЕК на 31.03.2011 в 18:30 ч., показва Протокол номер 9 от заседание на Съвета на директорите на компанията от същата дата. В него изрично е записано, че подписването на Допълнение 12 може да стане само след разрешение на СД на БЕХ.

“Дайте да платим, дайте да платим”

Както Биволъ разкри в поредица разследвания, действията и решенията на българските правителства имат важна роля за загубата на делото срещу АСЕ. Вместо упорито и обосновано “Няма да платим, няма да платим” като в пиесата на Дарио Фо, на българския данъкоплатец е прожектирана драмата “Дайте да платим, дайте да платим”, гарнирана с неясни заплахи, че ако не платим на руснаците може да стане и по-лошо. А не е било трудно при една компетентна и мотивирана защита да стане по-добре и България да не плаща нищо.

Изключително важен аргумент, с който са били запознати три правителства – Станишев, Борисов и Орешарски, изобщо не е била използван по делото. Още през 2006 г. бившият шеф на проекта „Белене“ инж.Илчо Костов установява с нарочно обследване, че реакторният корпус е негоден, построен е некачествено и АСЕ е заблудила българската страна, че е възможно неговото довършване. С една дума цялото първоначално строителство, което е било и мотив да се сключи последващото споразумение именно с руската страна, се оказва напълно компрометирано. Целият корпус на бъдещия реакторен блок е пропукан с дълбоки надлъжни и напречни пукнатини по цялата си ширина и в него не може и е опасно да се монтира и експлоатира какъвто и да е реактор въобще. Това е било укрито от руските изпълнители, а България си е платила вече за този строителен боклук.

Доказателствата за този порок, които са можели да обърнат арбитражното решение нееднократно са били докладвани от Костов на управляващите и на адвокатската кантора “Уайт енд Кейс”, която защитава България пред арбитражния съд в Женева. Лично Борисов е бил запознат в личен разговор от инженера, изпращани са и официални писма до министър Теменужка Петрова. Всички са игнорирали тези ключови данни, което говори за нещо повече от небрежност или незаинтересованост.

Биволъ призова неколкократно Прокуратурата да се запознае с документите и данните от експертизите и да образува проверка за умишлена вреда срещу интересите на България, с цел напълно неправомерно облагодетелстване на руската държавна компания. Пълното мълчание на всички медии в България, както и абсолютната тишина от всички правителствени и държавни институции, доказват, че действително става дума за много неудобна и стриктно прикривана тайна по строителството на АЕЦ „Белене“ от руснаците, която се крие от обществеността и от международните инстанции.

Въпросите към Борисов, Петрова, НЕК и БЕХ – ЗАЩО не са използвали изключително важното доказателство за спечелване на делото и ЗАЩО след негативното за България решение, дори не са обжалвали, така и не са получили своите отговори. А те са от изключителен обществен и държавен интерес, защото зад тях стоят загубени милиарди народна пара. Биволъ единствен разследва и извади на яве тази истина. Публикациите ни могат да се видят туктук и тук.

Омертата “Белене”

Всичко дотук сочи, че правителството на Борисов не е имало нито желание, нито намерение да защити интереса на данъкоплатците и държавата в делото срещу АСЕ, а по-скоро да изплати скоростно и без съпротива 1,2 милиарда на Русия. Срещу тях получихме оборудване, което сега ръждясва безпризорно на брега на Дунава. Изключително съмнително е, че някой би го закупил след като то е било съхранявано противно на всякакви правила за такива чувствителни агрегати.

Големият отсъстващ обаче е Прокуратурата на Сотир, която пасува и игнорира всички данни за закононарушения и погазване на българския държавен интерес в тази твърде скъпа за всички българи атомна авантюра. От документите е видно, че държавното обвинение е трябвало да се задейства още след подписването на Допълнение 12, което е извършено незаконно и без съгласуване. Защо никой от началниците на Красимир Първанов, вкл. Трайчо Трайков, не е сезирал прокуратурата с конкретните данни за закононарушение е въпрос, който също чака своя отговор.

Има обаче логичен отговор защо вместо да е обвинен за престъпление по служба, Красимир Първанов беше издигнат в зам.-министър по енергетиката в правителството „Борисов 3“? Според анализите на Биволъ и на информирани източници в ядрената индустрия – за да бъде възнаграден за спазването на омертата “Белене” и прикриването пряката намеса на премиера за подписване на вредния и незаконосъобразен договор, който нарочно впоследствие е бил и нарушен.

https://bivol.bg/anexe-12-krasimir-parvanov.html

Днес на фона на протести срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ дупедатите искат по някакъв техен си начин да рестартират проект, за който те сами признаха, че за 1 мегават атомна енергия отиват около 5 млн. евро … Колко са за 1100 мегавата Х 2 Х 5 млн. евро и кой ще ги осигури ?

Едно е ясно, че платците ще са данъкоплатците, а комисионната ще е за Онзи и партията Му, който бързо подписа едни милиарди за руснаците, а вие се питайте защо сте бедни ?!

Свободен автор-Философът