Нито сте десни, нито атлантици, нито европейци по манталитет – по начина по който управлявате

Ilian Vassilev

Ако рестартът на АЕЦ „Белене“ е доказателство за евроатлантизма на ГЕРБ и на Цветанов, значи междувременно гравитацията е престанала да действа, думите са загубили значението си, трудът прави свободата /по Хитлер/, зависимостта прави независимостта /по Овчаров/, балансирането /по Борисов/ прави твърдостта /по Цветанов/. Отношението към АЕЦ „Белене“ не е просто като към пореден проект, то е геополитически маркер, идентификатор за ценности и принадлежност, същност от същността на политическото и морално кредо на партиите и на хората. ГЕРБ се надбягва с БСП в трасето към Москва, като тотално пренебрегва политиките на енергийна диверсификация – достатъчно е да сравните усилията и ресурсите които се отделят на реинкарнацията на енергийните шлемове във всякакъв вид и на усилията и ресурсите, които се отделят за да се намери конкурент на Русия при доставките на нефт, на газ, на алтернативни на руските визии за енергийното бъдеще на България – ВЕИ вместо ядрени централи. Не е трудно – затворете очи и си спомнете – колко пъти Борисов, Цветанов или който и да е друг лидер на ГЕРБ е говорил за това по домовете на хората да има соларни панели, да се изградят автономни системи за съхранение и управление на потреблението /включително домашните панели и батериите на Мъск/, за инвестиции на енергийните ни дружества в най-новите технологии, за визии които са съизмерими за модерните нации. Вместо това ние спорим и Цветанов „евроатлантически“ ни свежда кръгозора до опцията да бъдем или да бъде АЕЦ „Белене“?!??
Въпреки цялата страст и енергия, която министър Ангелкова влага за да привлече руски туристи, лоукостърите привличат все повече европейци – без изобщо да се интересуват от нейните иновации за специални пакети и визово обслужване.
ГЕРБ действително е успешен проект на същите които навремето създадоха СДС като управляема алтернатива на БСП, но загубиха контрола върху нея при Иван Костов. След това създадоха ГЕРБ за да контролират десния вот и сега Цветанов се кахъри, че ще загубят електората си заради АЕЦ „Белене“. Тази партия дълго няма да издържи в опозиция – защото е партия на властта. Тя няма идеология освен близостта до властта.
Дани Смилов много добре е очертал кръга на обхвата на нейните медийни и пропагандни НСОта – Института за десни политика, Вевести, анализатори и пропагандантори.
Какви евроатлантици сте като за десет години управление на ГЕРБ – равнището на антиамериканизма и путинизма е безпрецедентно високо и то не заради фонова среда, а заради вашите политики, които съзнателно и целенасочено отстрелваха истинските атлантици в редиците на ГЕРБ като президента Плевнелиев, като министър Митов и министър Ненчев – който предадохте и на прокуратурата. Какъв евроатлантик е Борисов, който „тайно“ /и до ден днешен не си признава публично/ се среща с шефа на руското разузнаване и основен координатор на политиката и на Балканите Решетников и се съгласява да се изчисти елита от прозападни и атлантически политици. Веднага след срещата в края на февруари 2016 година Цветанов „спусна“ /на соц жаргон сподели/ на публиката неудвлетворението си от президента Плевнелиев и алтернативността му. И днес поддържате топли връзки на всякакво равнище и отворени канали по които тече не атлантизъм, а корупция и прокремълско влияние.
ЕС и НАТО са брошки на ревери, за които ГЕРБ няма принос, но с които се гордее. Горанов се хвали, че сте договорили природния газ в Москва, тоест договорили сте монопола на Газпром да остане, вместо да създадете условия за максимална конкуренция на различни доставчици, по различни трасета у нас. Министърът на финансите „зад кадър“ – защото не даде публичен отчет – преговаря за кредит от Русия за строителство на Белене и за новите тръби за пренос на руския газ, с които България се поставя в услуга на Кремъл ? Къде виждате атлантизма тук, господин Цветанов ?
По време на управлението на ГЕРБ най-значителна имиграционна група са руските граждани и то с внушително мнозинство пред всеки друг, да не говорим за бежанци, които трябваха просто да прикрият истинския „поток“. В момента компактни маси руски граждани контролират значителни части от крайбрежието и не крият, че кримските сценарии не са им чужди. Български паспорти са дадени на лица принадлежащи на руската оргпрестъпност и техните спецслужби, и отново руските граждани са сред първите по получаване на българско гражданство?! Къде виждате атлантизма тук на управляващите от ГЕРБ?
България тупа топката по всякакви начини по въпроса за модернизацията и атлантизацията на съветската си армия и това стигна своя апогей по време на „атлантическото управление“ на ГЕРБ?? А Борисов и Нинова си пригласят на темата по-добре е да харчим за бедните, а не за сигурност – което е опорна точка на Кремъл.
Евроатлантизмът не е декларативност, той има нужда от доказателства не толкова пред партньорите ни, а пред българския народ защото е най-висш израз на грижа за неговата сигурност и интерес. Той не е етикет, който можеш да си лепнеш и да си мислиш, че всичко ти е позволено включително с твое съдействие /на ГЕРБ/ да превърнеш гранд корупцията в емблема на страната и в най-висш знак за „генетична“ принадлежност към Изтока и синхрон с модела на Путин.
Нито сте десни, нито атлантици, нито европейци по манталитет – по начина по който управлявате, по начина по който се държите, по личните ви качества и ценности. Но затова пък идеално пасвате на източните вождове – много „западен“ пиар и много източна кремълска практика.
Аналогови политици в дигитална ера.
По казуса Белене предпочитате да прикривате игрите на Борисов, защото ГЕРБ няма друго лице освен неговото. Ваш избор. Вие губите моя глас, който може да не е толкова представителен за вашия основен електорат, но е изключително важен за да можете да печелите избори в бъдеще и да управлявате. На практика вие нямате базисни различия с Кремъл и с БСП по посоката, а само по темпото и начина.

Фейсбук