Президентът моли Кольо Босия да прекрати гладната стачка

Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, а изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример, заяви Радев

Президентът Румен Радев помоли протестиращият писател Николай Колев – Босия да прекрати гладната стачка.

„Вярвам, че и занапред Вие ще бъдете смел застъпник на справедливостта. България има нужда от Вас“, написа във Фейсбук държавният глава.

Той сподели, че на 12 юни е получил писмо от Босия.

„Той ме информира за намерението си да протестира срещу „схемата за продажба на шофьорски книжки“ и „тежки корупционни схеми“ в Агенция „Автомобилна администрация“ на МТИТС. Писмото на г-н Колев бе изпратено от президентската администрация по компетентност в прокуратурата на 18 юни. В съответствие със заявеното в писмото намерение г-н Колев предприе гладна стачка. Считам за свой дълг да му отговоря публично“, добавя Радев.

Чест прави на президента, че макар и със закъснение от 23 дни все пак отговори на писмото от един достоен българин. Ще е добре, ако и премиерът Бойко Борисов намери сили да напише някой ред или поне да призове Московски да изпълни исканията на писателя, който вече 23 дни гладува. Време е министърът да си подаде оставката и Босия да се прибере у дома спокоен!

Уважаеми г-н Колев,

Отговарям на Вашето писмо публично, защото то поставя проблем, който засяга всички български граждани и излага на риск живота им. Той е част от големия проблем с корупцията.

Приветствам всяко гражданско действие в борбата с този порок. Призовавам българските институции да не подминават нито един сигнал, в частност подадения от Вас и Вашите съмишленици. Отчаяният Ви протест е израз на доловимото в цялото общество възмущение от корупцията и липсата на отчетлива воля за борба с нея.

Обръщам се към Вас с уважение към действената Ви, морална позиция и с тревога за здравето и живота Ви. Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример.

Съзнавайки това, Ви моля да прекратите Вашата гладна стачка, която успя да привлече вниманието на обществото към проблема. Сега на ход са институциите. Вярвам, че и занапред Вие ще бъдете смел застъпник на справедливостта. България има нужда от Вас.