Гришо пречупи и Тиафо в трисетов трилър

Българинът изоставаше с пробив в решителната част, като имаше и минибрейк пасив в тайбрека, но намери сили да обърне мача

Григор Димитров записа втора поредна победа на Мастърса с награден фонд $5,939,970 в Торонто, а тя отново дойде след изключителна драма и тайбрек в третия сет. Българинът изоставаше с пробив в решителната част, като имаше и минибрейк пасив в тайбрека, но все пак намери сили да пречупи Франсис Тиафо със 7-6(1) 3-6 7-6(4) след два часа и 26 минути игра.

Благодарение на този успех Григор си гарантира чек на стойност $128,050 и 180 точки за световната ранглиста, съобщава официалният сайт на българската тенис звезда grigordimitrov-bg.com.

В опит да изравни най-доброто си представяне на „Rogers Cup“ и отново да достигне до полуфиналите Грипо ще се изправи срещу Кевин Андерсън.

Днешната среща започна с бърз сервис гейм за българина, който след това набързо поведе с 0-40 и си осигури три поредни шанса за ранен пробив. Американецът обаче успя да се измъкне, а при 1-1 от своя страна получи брейкпойнт след двойна грешка на Димитров. Все пак първата ни ракета също задържа подаването си, но в петия гейм допусна серия от неточности и този път Тиафо се възползва и проби.

В следващия гейм американецът бе този, който не успяваше да намери очертанията на корта и набързо изостана с 15-40, а Григор грабна още първия си шанс за рибрейк. Нататък и двамата печелеха без особени затруднения подаванията си и очаквано се стигна до тайбрек, в който българинът не остави никакъв шанс на Тиафо, отпускайки му само една-единствена точка.

Вторият сет стартира със сериозно предимство за сервиращите, за да се стигне до 2-3, когато няколко неточности за Димитров доведоха до лесен пробив за американеца. Тиафо затвърди за 5-2, а в деветия гейм успя да неутрализира единствения шанс за рибрейк пред Григор и изравни резултата за сет на сет.

Решителната трета част започна кошмарно за българина, който допусна пробив на нула и спечели само една-единствена точка в откриващите два гейма. Все пак Григор не се предаде и при 1-2 успя да притисне съперника си от ретур и макар да пропусна първия си брейкпойнт, при втория ръката на Тиафо трепна и той предаде гейма си с двойна грешка.

Драмата продължи с пълни сили и в петия гейм, когато американецът имаше възможност за нов пробив, а точно в този момент главният съдия предупреди Григор за просрочване на времето за сервиране. След кратък спор Димитров все пак отрази опасността и измъкна подаването си, след което не загуби дори точка в следващите си два сервис гейма.

Стигна се до 5-5, когато българинът отново бе притиснат до стената, но точно в тези моменти началният му удар се притече на помощ и след ас и мощен първи сервис Григор отрази нови два брейкпойнта. Тиафо все пак вкара мача в решителен тайбрек, където дори поведе с минибрейк и 4-2 точки, но Димитров просто отказа да преклони глава и измъкна победата, печелейки следващите пет поредни разигравания.