Георги Тръпков: Спадът на руските туристи в малките морски курорти е 10 -15%

  Георги Тръпков е зам.-председател на БАПСПА, БХРА и председател на сдружение „Хотелиери и  ресторантьори“ – Поморие

– Г-н Тръпков, с новия проектозакон на Министерство на здравеопазването се забранява пушенето в обособени затворени пространства, включително и на наргилетата. Как ще се отрази това на бизнеса, като само преди две години бяха направени вложения от собствениците?

– Тук изказвам личната си позиция, според която е нормално всички да сме срещу тютюнопушенето. В нашия хотел, какъвто и закон да се приеме, даже и да върнат забраната, няма да се пуши. До сега това се правеше само на местата извън обекта, пригодени според наредбата. Така или иначе, обаче, трябва да кажем, че борбата, която се подема, не е срещу тютюнопушенето и цигарения дим. Тя е срещу ресторантьорите. Защото, освен в ресторантите, тази борба не се води никъде. Никой не спазва забраните. Обърнете внимание на заведенията. Тези, които приемат законите, също не спазват собствените си забрани. За каква борба и грижа говорим? Моето мнение е, че системата преди беше много удачна – зала за пушачи, зала за непушачи. Имаше избор и за клиента, и за собственика на заведението. Истината е, че залите за пушене са пълни, а онези за непушещите остават свободни. Но когато имаш обособена зала, имаш избор. Съществуващите изисквания накараха собствениците да сложат в залите за пушене вентилации, аспирации , климатизации и направиха много вложения. Сега тези средства трябва да ги плаща потребителя. Политиката ни е такава – с номерата на колите, с касовите апарати, със заведенията – измислят нови неща и ние си плащаме от джоба.

– Има ли правителството визия за туризма и защо това не се усеща?

– Ние визия винаги имаме и това правителство също има визия. Но реално туризмът трябва да стане приоритетен отрасъл. На думи всяко едно правителство го обещава като дойде на власт, но не се случва. Като изключим ДДС-то, където имаме някакви европейски цени, туризмът не е приоритет. Не се правят отстъпки като в Турция, Гърция, Хърватска – там туризмът е истински, защото е приоритет за държавата. Стигнахме до там, че нямаме продукт, който да рекламираме. Имаме някакви паметници, които не са адресирани, имаме някакви курорти, в които уж морето е замърсено, пък после се оказва, че било чисто. Това не е позиция, защото имаме невероятни минерални извори почти из цялата ни страна, които могат да я превърнат в СПА центъра на Европа.

– Много хотелиери твърдят, че намаления брой на руските туристи е донесъл катастрофа за сектора. Някакви данни за ръста в община Поморие до този момент, а и в национален мащаб?

– Конкретно не може да говорим,  но като текуща информация виждам, че на летище „Бургас“ кацналите туристи са повече, в сравнение с миналата година. Това е статистика, но друг е въпросът – дали всички кацнали са туристи? Или са хора, които имат тук апартаменти, втори дом? Така, че като статистика, туристите ще са повече, но по мои наблюдения, директно ви казвам,  има между 10-15 % и повече спад на руските туристи. Броят на немските туристи е на същото ниво, лек е приастът на полски, чешки и унгарски туристи. Има повишаване на туристите от Израел, от Литва, Латвия, но това е благодарение на нискобюджетните компания , които имат полети до Бургас. Това компенсира до някъде загубата на руснаците, но само от части.

– Най-неразумното правителствено решение за вашия бизнес?

– Веднага го казвам – отдаването на плажовете на концесия и то от други правителства. Това е антилогично, то е катастрофа за целия бранш. Самите концесионери твърдят, че са много парите, които дават и че за тях също не е изгодно. Хотелиерите не са доволни от цените – има хотели, в които стаята може да струва 30 или 40 лева, а два шезлонга и чадър да са повече от тази цена. Най-недоволни от всички остават потребителите българи, а те са основната категория гости на Черноморието.
Заради плажовете, излятите бетони и мутренския туризъм, ние загубихме този сегмент. Това беше най-неразумното решение за 1997  г.и 1998 година. А хората, които са взели това решение, не почиват тук, а някъде другаде. Сега се опитват да коригират нещо, което е  грешно в основата си.

– Водната криза от края на миналата седмица изправи на нокти поморийци. Как ще се гарантира водоподаването, като само в „Руския квартал“ има около 60 000 туристи?

– Да се надяваме, че в такъв вид аварии няма да има. Но три дни да няма нормално водоподаване… просто беше ужасно. Някога, преди демокрацията, минаваха първите секретари и кметове и проверяваха преди сезона годността на ВиК мрежата, на уличните шахти, на електросъоръженията, пътищата. Това липсва в сегашната практика на общини и общинари.

Интервю на Таня АНАСТАСОВА